2009 was bevredigend jaar voor Imec

2009 was voor onderzoekscentrum Imec in Heverlee een bevredigend jaar.

2009 was voor onderzoekscentrum Imec in Heverlee een bevredigend jaar.

De inkomsten van Imec, het onderzoekscentrum voor nanotechnologie en nano-elektronica, stegen van 270,1 tot 275 miljoen euro. 222 miljoen euro was afkomstig van het internationale bedrijfsleven, 44,7 miljoen euro van de Vlaamse en 8 miljoen euro van de Nederlandse overheid. Het personeelsbestand steeg van 1.659 tot 1.750, waarvan 550 residenten en gastonderzoekers.

Imec staat aan de top met zijn onderzoek naar verkleining van chiptechnologie. In 2009 realiseerde het als eerste ter wereld met EUV-lithografie een functioneel SRAM-circuit (Static Random Acces Memory) in 22nm-chiptechnologie. In een mededeling stelt Imec dat die vinding haar toppositie in onderzoek en ontwikkeling naar de volgende generatie chiptechnologieën bevestigt.

Door die verkleining van de chipbouwstenen kan elektronica ook gebruikt worden voor nieuwe toepassingen. Dat is bijvoorbeeld het geval met de micronagelchip die nauw contact kan maken met hersencellen, deze stimuleren en signalen lezen. Deze chip wordt gebruikt in het NERF-labo dat IMEC, VIB en KUL oprichtten om de werking van het brein te ontrafelen.

In 2009 schoot ook het zonnecelprogramma uit de startblokken met samenwerkingscontracten met belangrijke spelers zoals Schott Solar, Total, GDF Suez en Photovoltech.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content