2009 was zwart jaar voor ICT-starters

Het voorbije jaar wordt voor veel startende ict-ondernemers er één om snel te vergeten. Enkel in de financiële sector was de dreun voor starters groter.

Het voorbije jaar wordt voor veel startende ict-ondernemers er één om snel te vergeten. Enkel in de financiële sector was de dreun voor starters groter.

Met een eigen zaak starten in 2009 was, gezien de economische crisis, geen evidentie. Het Laatste Nieuws polste dit weekend bij ondernemersorganisatie Unizo in welke mate dat van invloed was op de start-up-statistieken. Blijkt dat in 2009 61.878 mensen in ons land een eigen zaak in hoofd- of bijberoep opstartten. Dat is 8,52 procent (of 6000 eenheden) lager dan in 2008. Niet alleen de onzekere vooruitzichten spelen daarin volgens Unizo mee, ook een kredietverlener vinden blijkt niet eenvoudig.

In het bijzonder kregen starters in de ict-sector een stevige klap. Zelfs in die mate dat enkel de bank- en verzekeringssector (-23,81 procent) het slechter deed. In de ict-sector was dat 22,86 procent minder. Ook de immobiliënwereld zit in regionen (-21,6 procent). De kleinhandelstarters hielden daarentegen goed stand (-1,3 procent).

Unizo benadrukt nog eens dat de lasten op ondernemers in geen geval mogen verhoogd worden en dat de overheid ondernemerschap in een campagne moet promoten. Ook moeten kandidaat-starters opleidings- en adviessteun tijdens de pre-startfase kunnen krijgen en moet het sociaal statuut van de zelfstandige verbeterd worden om zelfstandig ondernemerschap aantrekkelijker te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content