2012 voor IT: nog meer met nog minder

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

“What else is new?”, horen we u sarcastisch mompelen. U kan er inderdaad niet omheen: in 2012 zal u als it-verantwoordelijke nog creatiever moeten zijn met uw centen. Een en ander blijkt uit een summiere vooruitblik op de weblog van het Europese analistenkantoor Pierre Audoin Consultants (PAC). De belangrijkste conclusie is dat de CIO die zijn budgetten ziet stijgen, zich zeer gelukkig mag prijzen. Alweer wordt 2012 een jaar van ‘nog meer bereiken met nog minder middelen’. Toch rekenen de analisten niet op een stilstand, maar op een creatieve aanpak van de it-verantwoordelijken en de leveranciers.

“What else is new?”, horen we u sarcastisch mompelen. U kan er inderdaad niet omheen: in 2012 zal u als it-verantwoordelijke nog creatiever moeten zijn met uw centen.

Een en ander blijkt uit een summiere vooruitblik op de weblog van het Europese analistenkantoor Pierre Audoin Consultants (PAC). De belangrijkste conclusie is dat de CIO die zijn budgetten ziet stijgen, zich zeer gelukkig mag prijzen. Alweer wordt 2012 een jaar van ‘nog meer bereiken met nog minder middelen’. Toch rekenen de analisten niet op een stilstand, maar op een creatieve aanpak van de it-verantwoordelijken en de leveranciers.

Een mogelijk pad om te bewandelen zal bijvoorbeeld zijn om nog meer te outsourcen, zo klinkt het. Een negatieve factor daar is natuurlijk de verplichte kostenbesparing, maar een positieve driver is zeker ook de sterker opkomst van het cloudmodel. PAC verwacht bovendien dat outsourcingcontracten groter en breder zullen worden omdat bedrijven hun leveranciers zullen consolideren (wat vooral in het voordeel zal spelen van de groten op de markt).

De analisten zien ook een verdere beweging naar de opsplitsing van it-organisaties binnen bedrijven in een groep die ‘commodity it-diensten’ zal leveren (‘run’) en een groep die nieuwe dingen op poten zet. Vooral in de eerste groep zullen de besparingen sterk gevoeld worden. Technologisch gezien betekent dat volgens PAC volop virtualiseren.

Projecten die wel gevoerd zullen worden, zullen dit jaar ongelooflijk streng afgetoetst worden op hun ‘return-on-investment’ (RoI). Bestaande contracten zullen heronderhandeld worden, met nieuwe striktere SLA’s.

Vanuit een technologiestandpunt komt de focus dit jaar helemaal te liggen op wat het voorbije jaar al in gang werd gezet: de cloud in al zijn vormen, mobility (waarbij PAC voor de bedrijfswereld overigens een sterke push verwacht vanuit Microsoft, met Windows Phone en Windows 8) en sociale (bedrijfs)netwerken (met Oracle, SAP en zeker ook IBM die daar fel aan de kar zullen trekken). Ook de komende beursgang van Facebook zal daar heel wat gewicht in de schaal werpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content