2015 is jaar van consolidatie voor Belgische app-bouwers

© Belga
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

In ons land zijn er ongeveer 200 bedrijfjes actief die apps ontwikkelen, of een kwart meer dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van Agoria die De Tijd kon inkijken. De technologiefederatie waarschuwt wel: we zitten aan een hoogtepunt, de consolidatie is ingezet.

De ‘Agoria App Alliance’ brengt al een tijdje de evolutie van de Belgische app-scene in kaart. Volgens de laatste telling van vorig jaar zouden er in ons land een 200-tal bedrijfjes actief zijn die apps bouwen, vertelt Tanguy De Lestré van Agoria aan De Tijd. “Dat zijn er 50 meer dan bij een eerdere telling.”

De Lestré waarschuwt wel voor te veel optimisme, want vanaf de zomer is de vraag naar nieuwe apps wat gaan liggen. In combinatie met een overaanbod aan ontwikkelaars leidde dat de jongste maanden tot een ware concurrentieslag én tot dalende prijzen. Agoria verwacht dat die trend zich zal doorzetten in 2015, en dat heel wat kleinere spelers het moeilijk krijgen.

“2015 wordt een jaar van consolidatie”, oppert de manager van Agoria in de zakenkrant, “en die consolidatie zal leiden tot een tweedeling in de sector. Enerzijds hebben de grotere spelers met veel potentieel beslist om kapitaal bij te tanken en een internationale sprong te wagen (denk aan Showpad, nvdr.). Zij moeten proberen marktaandeel te veroveren omdat de app-sector een typische ‘winner takes all’ markt is.”

“Anderzijds zijn er heel wat kleinere spelers die zullen verdwijnen of die zullen opgaan in een groter geheel. IT-bedrijven zijn volop op zoek naar app-ontwikkelaars om over te nemen. Ze reageren daarmee op de groeiende vraag bij hun klanten naar complexere it-oplossingen, waarbij het mobiele aspect een deel wordt van de zakelijke processen.”

Een voorbeeld dat De Lestré aanhaalt was de overname van app-bouwer Appsolution door het Nijvelse ICT-bedrijf Easi, ruim een jaar geleden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content