240 miljoen euro aan ethereum bevroren door programmeerfout

Ethereum © Getty Images/iStockphoto

De ethereum, de tweede virtuele munt na de bitcoin, zit opnieuw in de problemen. Door een technische fout is mogelijk voor honderden miljoenen aan virtueel geld bevroren. Het is niet duidelijk of de fout kan worden hersteld, of dat de beleggers hun ethereums voorgoed kwijt zijn.

Het ging afgelopen maandag mis toen een gebruiker per ongeluk de instellingen aanpaste. Hij koppelde zijn eigen ‘wallet’ (digitale portemonnee) aan de accounts van anderen. Hij probeerde het ongedaan te maken door zijn eigen wallet uit te schakelen, maar als gevolg trok hij alle andere accounts met zich mee. Met één druk op de knop zakte het systeem als een plumpudding in elkaar en werden alle transacties sinds 20 juli ongeldig. In die wallets zou ongeveer 240 miljoen euro aan ethereum zitten.

In juli werden ethereum-accounts gehackt. De cyberdieven gingen er met tientallen miljoenen euro’s aan virtueel geld vandoor. Na die roof werd de code aangepast, maar daarin werd een andere oude fout meegenomen. Die bug is nu aan het licht gekomen.

Het probleem zit bij zogeheten ‘multi-sig wallets’ die sinds 20 juli zijn aangemaakt. Dat zijn accounts waar meerdere gebruikers toestemming moeten geven voor een transactie. Het wordt vooral gebruikt door bedrijven die willen voorkomen dat één werknemer er stiekem met al het geld vandoor gaat. Dat verklaart ook waarom er veel geld in de wallets zit.

Parity, de organisatie achter de ethereum, zegt aan een oplossing te werken.

Partner Content