250 jaar wetenschappelijke artikels van Royal Society online

De Royal Society, de oudste wetenschappelijke academie in de wereld, heeft haar archief met bijna 70.000 documenten online ontsloten.

De Royal Society, de oudste wetenschappelijke academie in de wereld, heeft haar archief met bijna 70.000 documenten online ontsloten.

Officieel werd de Royal Society of London for Improving Natural Knowledge gesticht op 28 november 1660. Na een lezing door de architect en wetenschapper Christopher Wren besloten twaalf mannen om een college te stichten en wekelijks samen te komen om te discussiëren over wat wij vandaag wetenschappelijke onderwerpen zouden noemen. Het motto van de academie luidt: ‘Nullius in verba”, wat vrij vertaald neerkomt op: “Neem niemands woord voor waar.”

Vanaf het ontstaan heeft de Royal Society het belang van publiceren onderstreept om de vergaarde kennis te verspreiden. Sinds oktober 2011 kan iedereen de documenten ook via het internet raadplegen. Alle artikels die meer dan 70 jaar oud zijn zullen permanent beschikbaar zijn. Op die manier is 250 jaar aan onderzoek beschikbaar. Onder meer teksten van illustere wetenschappers als Charles Darwin, Isaac Newton en Benjamin Franklin bevinden zich in het archief. Een interactieve tijdlijn toont een overzicht van belangrijke publicaties van de Royal Society tijdens de drie en halve eeuw van haar bestaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content