28 procent laaggeschoolden gebruikte nog nooit internet

© AG

Het aantal Belgische gezinnen met een internetaansluiting is vorig jaar gestegen tot 83 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van de FOD Economie. België doet het daarmee goed in vergelijking met andere Europese landen, maar er blijven aandachtspunten. Zo heeft 28 procent van de laaggeschoolden nog nooit internet gebruikt.

Hoe jonger het gezin, hoe hoger de kans op een internetaansluiting, maar ook het hebben van kinderen maakt een groot verschil. Zo heeft 22 procent van de gezinnen zonder kinderen geen aansluiting.

Ons land scoort goed wat betreft de penetratie van vaste aansluitingen, maar mobiel internet is een ander verhaal. Slechts 57,5 procent van de Belgen maakt gebruik van internet op smartphone of tablet, ver onder het Europese gemiddelde van 71,6 procent.

Het aantal Belgen dat koopt op het internet zit wel stevig in de lift. Zo’n 54 procent plaatste het afgelopen jaar een bestelling. Daarvan profiteren naast internationale ketens ook steeds meer eigen bedrijven. Het aandeel van hun omzet dat afkomstig is uit e-commerce steeg vorig jaar van 13,5 tot 21,8 procent en bevindt zich nu boven het Europese gemiddelde. De kleine ondernemingen blijven echter achterop. Slechts 2,4 procent van de bedrijven met minder dan vijftig ondernemers verkoopt via het internet.

“De Belgische kmo’s zetten te weinig de stap naar het internet”, vindt bevoegd minister Alexander De Croo. Hij start in het najaar een ’tournee’ langs de bedrijven om hen te wijzen op de voordelen van e-commerce. “De verwachting is dat er de komende jaren in Europa meer dan 3 miljoen jobs bijkomen in de digitale sector”, zegt de minister. “We moeten een zo groot mogelijk aandeel daarvan naar België halen.”

De Croo hoopt onder meer op een snel akkoord over nachtarbeid in de sector. Dat verbod leidt immers tot een geldstroom naar het buitenland, waar de distributiecentra vaak wel ’s nachts kunnen draaien.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content