3 initiatieven waarmee Facebook ebola wil helpen bestrijden

© Facebook

Facebook kondigt drie initiatieven aan die moeten bijdragen aan de strijd tegen ebola.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg (en zijn vrouw Priscilla Chan) doneerden eerder al 25 miljoen dollar aan een stichting die ebola onder controle wil krijgen. Nu neemt ‘Zuck’ zijn bedrijf mee op sleeptouw. Drie initiatieven van Facebook die moeten bijdragen aan de bestrijding van ebola.

1. Een donatie-functie

Facebook introduceert een donatie-functie om bewustwording te creëren en om geld in te zamelen voor de volgende organisaties: het Internationaal Comité van het Rode Kruis, Medical Corps en Save the Children.

In België en Nederland kan via deze functie, die in de komende weken te zien zal zijn aan de bovenkant van het nieuwsoverzicht, aan de laatste twee organisaties gedoneerd worden. Het gedoneerde geld gaat rechtstreeks naar de goede doelen.

Gebruikers kunnen desgewenst ook op Facebook meedelen dat ze geld hebben gedoneerd.

2. Gezondheidsvoorlichting voor getroffen gebieden

Juiste publieksvoorlichting is cruciaal bij het indammen van de verspreiding van ebola, aldus Facebook. Daarom werkt het sociale netwerk samen met Unicef om informatie over de symptomen en de behandelmethoden van ebola te delen met mensen in getroffen gebieden en aangrenzende regio’s. Deze Unicef-berichten, die in het nieuwsoverzicht getoond worden in de lokale taal, richten zich op detectie, preventie en behandeling.

3. Spraak- en datadiensten

Communicatie en toegang tot informatie is zeer belangrijk voor mensen die ter plekke ebola bestrijden. Maar volgens Facebook missen veel van de gebieden die het hardst getroffen zijn de nodige infrastructuur, zoals telefoonlijnen en mobiel bereik. Samen met NetHope, een consortium van 41 internationale ngo’s, doneert het bedrijf van Mark Zuckerberg bijgevolg 100 mobiele satellietcommunicatieterminals, die ingezet worden in afgelegen gebieden in Guinee, Liberië en Sierra Leone.

Ook wordt voorzien in de belangrijkste behoeftes onder medische en andere hulpverleners, door stem- en datadiensten aan te bieden. Deze terminals, de zogenaamde Broadband Global Area Network-apparaten, communiceren via satelliet en bieden mobiel internet en een telefonische verbinding. NetHope zal de terminals inzetten zodat hulpverleners contactonderzoek, communicatie en case management kunnen doen, en de gemeenschap indien nodig kunnen mobiliseren. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content