39 Waalse gemeenten stemmen volgend jaar toch elektronisch

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van oktober 2012 zal er in 39 van de 263 Waalse gemeenten elektronisch gestemd worden.

Bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van oktober 2012 zal er in 39 van de 263 Waalse gemeenten elektronisch gestemd worden. Dat meldt Waals minister van Lokale besturen Paul Furlan.

Eerder had de Waalse regering omwille van de kostprijs beslist om in 2012 met pen en papier te stemmen. Maar de 39 gemeenten die in 2006 elektronisch stemden, hebben allen besloten om dit ook op 14 oktober 2012 te doen. De betrokken gemeenten kregen de vrijheid om terug te grijpen naar de oude stemcomputers, als ze zelf voor de meerkost opdraaien.

Voor de Vlaamse en Brusselse gemeenten is het afwachten hoe de ontwikkeling van het prototype van het nieuwe stemsysteem door het Zuid-Amerikaanse Smartmartic uitdraait. Als het systeem eind deze maand, tijdens een grootschalige test in Veurne, gunstig geëvalueerd wordt, zou het in theorie nog moeten lukken om alle gemeenten uit te rusten met de nieuwe stemcomputers.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content