3D-printer kan nu tegelijk 10 materialen spuiten

© AG

Een slimme 3D-printer genaamd MultiFab kan met 10 materialen tegelijk overweg en kost een fractie van de prijzen die voor de huidige generatie multimaterial 3D-printers moet worden betaald.

De MultiFab is bovendien een combinatie van een printer en een scanner waardoor de printer objecten kan herkennen en daaromheen nieuwe materialen printen.

Maar het hoogstandje van dit project is wellicht dat het hele apparaat is gebouwd met heel standaard componenten. Daardoor kost de MultiFab zo’n 7000 dollar aan materiaal. Commerciële multimateriaalprinters kosten al gauw enkele honderdduizenden dollars.

De MultiFab is een project van een onderzoeksgroep Van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. De onderzoekers zien de ontwikkeling als een grote vooruitgang in 3D-prinen. “Tot nog toe lag het accent vooral op het printen van onderdelen die daarna samengebouwd moeten worden. Een multimateriaal-printer met computervision, maakt de weg naar het printen van producten die zo uit de printer gelijk gebruikt kunnen worden, veel aannemelijker”, zegt MIT-onderzoeker Javier Ramos.

Rond een object printen

Een voorbeeld is het maken van een LED-lampje waarbij de lens direct op de LED kan worden geprint. De printer heeft ook een hogere resolutie dan de meeste 3D-printers nu. Doorgaans voelen producten uit het 3D-fabricageproces war ruw aan vanwege het printen in lagen. De Multifab kan druppeltjes in de ordegrootte van 10 micrometer opspuiten zodat dit ruwe effect verdwijnt.

De printer is nu nog alleen nu staat polymeren te printen, maar de onderzoekers zien mogelijkheden die beperking weg te weren. Zij demonstreerden de MultiFab op de SIGGRAPH conferentie half augustus in Los Angeles.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content