4G in Brussel: MR doet voorstel om parlementair debat uit te lokken

MR dient vrijdag in het Brussels parlement een voorstel van ordonnantie in dat de regelgeving uit 2007 over de stralingsnormen voor gsm-operatoren herziet. Zo wil de partij een debat forceren over het dossier dat al weken de Brusselse politiek beheerst.

De discussie kwam op gang toen Belgacom-topman Didier Bellens zijn gal uitspuwde over het gebrek aan 4G in onze hoofdstad. Reden is de strenge norm van 3 volt/meter in Brussel.

Intussen schuift minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck een oplossing naar voren, maar die binnen de huidige norm, en dat volstaat niet volgens MR-fractieleider Vincent De Wolf.

De MR herhaalt bereid te zijn een wisselmeerderheid te leveren, indien rekening wordt gehouden met enkele principes die de partij naar voren schuift.

De tekst van de MR heeft tot doel de kwaliteit van de 2G- en 3G-netwerken te behouden en de ontwikkeling van 4G mogelijk te maken. Daarvoor willen de Franstalige liberalen de norm verlagen tot 2,11 volt/meter – die niet meer cumuleerbaar zou zijn – en twee nieuwe normen invoeren: 7 volt/meter tussen de 2G-, 3G- en 4G-netwerken binnen gesloten woningen en gecumuleerd 20,6 volt/meter tussen alle stralingsbronnen in alle gebieden.

Bovendien zouden Brusselaars kunnen vragen dat er metingen in hun woningen worden uitgevoerd. Die zouden worden gefinancierd door een fonds dat door de operatoren zou worden gestijfd.

De Brusselse meerderheid zit niet op één lijn over het dossier. Minister Huytebroeck moet nog een technische nota op de regeringstafel leggen. Open Vld wil de zaak liever in het parlement behandeld zien.

De huidige ordonnantie, die tijdens de vorige legislatuur het levenslicht zag, kwam er via een wisselmeerderheid. De MR heeft al vaker voorgesteld een aanpassing vanuit de oppositie te steunen, maar meerderheidspartij PS ziet dat niet zitten. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content