4G-uitrol blijft risico voor Europese providers

De Europese uitrol van 4G blijft voor veel operatoren een risico en een investering die al snel torenhoog oploopt. Daarbij vraagt de Wall Street Journal zich af of het geld ook kan worden terugverdiend.

De Europese uitrol van 4G blijft voor veel operatoren een risico en een investering die al snel torenhoog oploopt. Daarbij vraagt de Wall Street Journal zich af of het geld ook kan worden terugverdiend.

De krant wijst er op dat de investeringen in 4g stilaan op kruissnelheid komen in onze regio. Volgens marktonderzoeker infonetics stoppen operatoren in Emea dit jaar 1,6 miljard dollar in 4G. In 2011 was dit nog maar 599 miljoen dollar maar tegen 2015 loopt dit nog op tot twee miljard dollar. In de VS ligt dat bedrag dit jaar op 2,2 miljard dollar, maar zakt het alweer onder de 2 miljard dollar tegen 2016.

Maar het lijkt niet zeker of operatoren die enorme bedragen snel zullen terugverdienen. Met meer dan honderd operatoren over 28 landen is er felle concurrentie. Bovendien wordt 4G vaak standaard aangeboden zonder meerkost. Bij Belgacom en Base is het netwerk bijvoorbeeld bij de duurdere abonnementen beschikbaar, maar wel zonder extra kosten.

Daar komt nog bij dat Europese spelers in het verleden veel hebben geïnvesteerd in 3G en daarbij flink wat bedragen op tafel legden voor spectrum. Dat terwijl de vraag van consumenten traag op gang kwam.

Dat laatste is ook bij 4G geen vanzelfsprekendheid. Er zijn vandaag een aantal 4G-toestellen in omloop, maar het is wachten op nieuwe toepassingen die het voor consumenten plots interessant maken om bewust te kiezen voor het supersnelle netwerk.

Het zal dus pas zijn als de consument de meerwaarde van 4G begrijpt, dat de inkomsten op gang komen. Maar grote winsten lijken nog niet voor morgen.

Wel lijkt de krant daarbij de zakelijke diensten over het hoofd te zien. Zo bestaat de kans dat bedrijven het supersnelle mobiele internet sneller gaan inzetten voor bepaalde diensten. Bijvoorbeeld voor mobiele videogesprekken of nieuwe toepassingen die veel bandbreedte vereisen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content