4G-upload kan tot 56 Mbps

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Nokia Siemens Networks is er in geslaagd om de maximale uploadsnelheid van 4G naar 56 Mbps te brengen. Maar het kan nog sneller.

De race naar alsmaar hogere mobiele download- én uploadsnelheden duurt voort. Nokia Siemens Networks meldt nu dat het er in geslaagd is om een uploadsnelheid van 56 Mbps te halen met een reeds commercieel verkrijgbaar 4G-basisstation in een TD-LTE netwerk. Ter vergelijking: een doorsnee residentieel internetabonnement op een vaste lijn haalt in ons land hooguit 3 à 4 Mbps uploadsnelheid.

Het nieuwe TD-LTE uplink-record werd gehaald in een testnetwerk in Hangzhou (China) met één 20 MHz carrier en een opstelling met meerdere antennes. Nokia Siemens Networks wil er mee illustreren dat het al 15 jaar rond de TD-technologie werkt én dat er dus nog steeds innovatie in zit.

Maar het kan nog sneller, veel sneller. De opvolger, (TD)-LTE-Advanced belooft nog hogere – weliswaar theoretische – snelheden, tot zels 1,5 Gbit/s aan upload. De downloadsnelheid zou dan zelfs de duizelingwekkende grens van 3 Gbit/s moeten kunnen bereiken. Dat is voor alle duidelijkheid ongeveer 30 keer sneller dan de oorspronkelijke LTE… Maar dat is nog verre toekomstmuziek.

Zuid-Korea voorop

Zowat de snelste 4G vind je op dit moment in Zuid-Korea. Daar lanceerde SK Telecom zopas een LTE-Advanced netwerk waarbij bestanden kunnen gedownload worden aan 150 megabits per seconde. Theoretisch tenminste, want de operator zegt er zelf al bij dat klanten vermoedelijk een iets lagere snelheid zullen halen die weliswaar nog steeds hoog genoeg is om bijvoorbeeld een FullHD-filmpje (1080p) streaming te bekijken op een mobieltje of tablet. Bottleneck lijken de handsets te zijn. Momenteel wordt er enkel een speciaal voor LTE-A aangepaste versie van de Samsung Galaxy S4 aangeprezen. SK Telecom verwacht tegen het einde van het jaar nog 6 andere compatibele toestellen te kunnen aanbieden.

In ons land mag je voorlopig blij zijn dat je bijvoorbeeld als 4G-klant bij Belgacom meer dan 20 Mbps haalt (download). Al zijn volgens Belgacom wel pieksnelheden van meer dan 50 Mbps mogelijk in de meest ideale omstandigheden. Plannen voor de Chinese TD-LTE variant heeft Belgacom niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content