5 belangrijke nieuwigheden in Windows 8.1-update

© Julie Bort/Business Insider
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

In april lanceert Microsoft een geüpdatete versie van Windows 8.1. Wat is er nieuw?

Volgende maand gaat Microsoft naar verwachting een update van Windows 8.1 beschikbaar stellen: Windows 8.1 Update 1. Vijf dingen die zullen veranderen in het besturingssysteem.

1. De computermuis staat weer centraler Windows 8 moest even goed draaien op pc’s als op aanraakschermen allerhande. Maar één van de voornaamste kritieken was dat de traditionele computer daardoor een beetje links gelaten werd. Daarom moet deze update weer gebruiksvriendelijker worden voor desktopgebruikers met toetsenbord en muis.

Veel Windows 8-gebruikers wisten niet meteen hoe ze het systeem moesten afsluiten. In de aanstaande Windows 8.1-update kan je de opties om je apparaat uit te schakelen, in slaapstand te zetten of te herstarten makkelijker bereiken: via een rechtermuisklik op het startscherm.

De rechtermuisknop is ook van toepassing op Live Tiles (’tegels’): met een rechtermuisklik kan je apps gemakkelijker dan voorheen desinstalleren, van het startscherm verwijderen of aan de takenbalk vastmaken.

2. De taakbalk wordt breder beschikbaar
Tussen programma’s switchen was in Windows 8 te ingewikkeld: tussen desktopprogramma’s schakelen gebeurde via de taakbalk, tussen apps switchen via de pictogrammen links van het scherm. In de nieuwe update wordt de taakbalk breder beschikbaar: zowel in het startscherm als in apps uit de Windows Store. Schakelen tussen toepassingen kan met een simpele muisklik.

Je kunt ook snelkoppelingen naar apps op de taakbalk zetten, en je kan vanuit de taakbalk de schikking van apps bepalen.

3. Apps sluiten en minimaliseren eenvoudiger dankzij titelbalk
Een app die over je volledige scherm loopt, kon je in Windows 8 enkel sluiten door de app van bovenaan je scherm naar beneden te slepen – niet de eenvoudigste manier, zeker niet met een touchpad. De Windows 8.1-update maakt dit eenvoudiger via een titelbalk met knopjes om apps te minimaliseren en te sluiten. Die balk komt tevoorschijn als je een app opent en als je met je muis bovenaan het scherm beweegt.

4. Daar is OneDrive
In Windows 8.1 Update 1 maakt de cloudopslagdienst OneDrive zijn opwachting. Dit is de vervanger van SkyDrive. Microsoft werd genoodzaakt die naam te wijzigen nadat het bedrijf in juli een rechtszaak verloor tegen de zender BskyB over de rechten op deze naam. Volgens Microsoft past OneDrive beter bij de toekomstvisie van het bedrijf: “One drive for everything in your life”, luidt de tagline.

5. Nieuwe versie Internet Explorer 11
Internet Explorer 11 krijgt een kleine beurt: er is meer aandacht voor de leesmodus en instellingen wijzigen vanuit de browser hoeft niet meer via het Charms-menu.

Bronnen: Techblogger James Woodcock (die beslag wist te leggen op een gelekte versie van Windows 8.1 Update 1) en ZDNet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content