5 dingen die u moet doen om straks een drone te mogen besturen in België

© EspaceDrone
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Tegen de tijd dat drones gecommercialiseerd worden in ons land – naar verwachting komt er komende zomer schot in de zaak -, zal u een speciaal pilootbrevet moeten hebben om de onbemande vliegtuigjes te mogen besturen. Vijf stappen die u moet ondernemen om daar aan te geraken.

De Belgische wetgeving laat het commerciële gebruik van drones nog niet toe. En als het zover is, heb je daar een verplicht pilootbrevet voor nodig, schrijft De Standaard.

Bij EspaceDrone, naar eigen zeggen ‘het eerste Belgische opleidingscentrum voor drones’, kan je al lessen volgen met het oog op zo’n drone-brevet.

Dit zijn de vijf stappen die je daarvoor (bij EspaceDrone) moet ondernemen:

1. Naar het Axispark in Louvain-la-Neuve en het ULM-terrein van Liernu gaan

In het Axispark vinden de theorielessen van EspaceDrone plaats, op het ULM-terrein de praktijklessen.

2. Drie dagen theorieles volgen

Deze theorie bevat: de luchtvaartwetgeving, algemene kennis van de vliegtuigtechnologie, vlieginstrumenten en het verwerken van vluchtgegevens, massa en balans, lichamelijke limieten, meteorologie, navigatie, en aerodynamica.

3. 15 uur praktijklessen nemen

Bij deze praktijklessen moet een instructeur van EspaceDrone aanwezig zijn en wordt een machine van het opleidingscentrum gebruikt.

4. 1.900 euros (exclusief btw) ophoesten

Dat is de kostprijs die EspaceDrone vraagt voor het lidgeld voor het terrein, het lessenpakket en de bijbehorende hand- en logboeken.

5. Minstens tot de zomer wachten om uw examen te kunnen afleggen

Er heerst momenteel nog een strenge Belgische wetgeving voor drones, waardoor het nog niet mogelijk is om drones voor commercieel gebruik te besturen. Tegen de zomer van dit jaar zou er wel een nieuw KB gepubliceerd worden, meldt De Standaard. Verwacht wordt dat vanaf dan de commerciële markt voor drones in ons land een hoge vlucht zal nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content