5 jaar cel voor L&H-toplui (update)

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De toplui van het failliete Lernout & Hauspie zijn schuldig bevonden aan boekhoudfraude.

De toplui van het failliete spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie zijn schuldig bevonden aan boekhoudfraude. Vier van hen, waaronder ‘gezichten’ Jo Lernout en Pol Hauspie, krijgen een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar en een boete.

Het hof van beroep van Gent heeft grotendeel de vorderingen van het openbaar ministerie gevolgd bij de bepaling van de strafmaat. Het hof maakte geen verschil tussen de stichters Jo Lernout en Pol Hauspie. De laatste bekende schuld, terwijl Lernout het systeem met de nevenbedrijven bleef verdedigen.

Beiden werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar, waarvan 2 jaar met uitstel, en een geldboete van 24.789 euro. Diezelfde straf was er ook voor Nico Willaert. Gaston Bastiaens kreeg een celstraf van vijf jaar, waarvan drie jaar voorwaardelijk, en een geldboete van 4.958 euro.

Thomas Denys, die in de raad van bestuur van L&H Investment Company zetelde, kreeg twee jaar cel, waarvan één jaar met uitstel en een boete van 2.478,93 euro. Eenzelfde straf werd uitgesproken voor Tony Snauwaert, die verantwoordelijk was voor de uitbouw en financiering van een reeks LDC’s.

Voormalig CFO Carl Dammekens kreeg zes maanden met uitstel en een boete van 2.478,93 euro.

‘Hauspie het brein’
Het Gentse hof van beroep was ongemeen hard voor de vier toplui. “Ze speelden elk een sleutelrol op hun manier en deinsden niet terug voor malversaties”, luidde het in de motivering. Pol Hauspie wordt beschouwd als het brein van de vier. Lernout nam niet persoonlijk het voortouw maar werd wel door Willaert en Hauspie actief op de hoogte gehouden en verleende zijn medewerking.

Willaert werkte op het terrein voor Snauwaert om zoveel mogelijk ongeloofwaardige omzet te creëren. Hij onderhandelde met geldschieters (onder meer Artesia) en wist die door loze beloftes te overhalen en fondsen voor te schieten. Ze wekten de indruk dat de licentienemers strategische partners waren.”

Bastiaens schrok er volgens het hof niet voor terug “om de beursinstanties en de bedrijfsrevisoren te misleiden met tendentieuze en foutieve informatie. Vanuit zijn ruime ervaring kon hij de valsheid beseffen. Hij blijkt diegene te zijn die in Korea constructies opzette waardoor de omzet explodeerde, hij was zich bewust van misdrijven en schrok er niet voor terug beursinstanties voor te liegen.”

Dexia en KPMG vrijuit
De strafvordering tegen huisbankier Dexia is onontvankelijk of niet bewezen. De verbeurdverklaring van 29 miljoen euro is onontvankelijk. Dexia heeft dus geen “noodzakelijke hulp” verleend aan de totstandkoming van valse omzet.

Ook voor KPMG, die als revisor de boeken van LHSP controleerde, is er een ontslag van rechtsvervolging. Het is dus niet bewezen dat het revisorenkantoor noodzakelijke hulp verleende bij het boeken van omstreden omzet.cEen verbeurdverklaring van 8 miljoen euro is onontvankelijk en het hof beval de vrijgave van de borgsom van 455.381 euro.

Bron: Belga

Update 21/09
Jo Lernout heeft nu via zijn advocaat laten weten dat hij in cassatie gaat tegen het vonnis van de Gentse rechter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content