5 onthullingen over het ‘behekste imperium’ van Apple-ceo Tim Cook

© Belga
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Op 18 maart verschijnt het boek ‘Haunted Empire: Apple after Steve Jobs’ van journaliste Yukari Kane. Deze 5 onthullingen staan er al zeker in.

Op 18 maart verschijnt het boek ‘Haunted Empire: Apple after Steve Jobs’ van journaliste Yukari Kane. Deze 5 onthullingen staan er al zeker in.

1. In het boek ‘Haunted Empire’ gaat Yukari Kane na in hoeverre de geest van Steve Jobs nog rondwaart bij Apple. ”WWSJD’ (What Would Steve Jobs Do?) is een sleutelvraag die Apple-topmannen zich stellen als ze voor moeilijke beslissingen staan omtrent producten, prijzen of features. Maar toen Tim Cook net aangesteld was als opvolger van Steve Jobs bij Apple in 2011, stond hij elke ochtend op en zei hij tegen zichzelf: “Doe wat je moet doen en denk niet aan wat Steve Jobs zou hebben gedaan.”

2. Op het moment dat Tim Cook het roer overnam bij Apple, wist niemand goed wat voor iemand hij was. Ondanks het feit dat Cook al sinds 1998 werkzaam was bij de technologiereus uit Cupertino, was hij voor velen een mysterie. Voor zover de mensen hem kenden, had hij geen dichte vrienden, was hij nooit sociaal en sprak hij nauwelijks over zijn persoonlijke leven. Zijn collega’s, waarvan sommigen hem ‘een blanco blad’ noemden, probeerden hem vruchteloos te betrekken bij persoonlijke gesprekken. Cook schermde zich ook af van de Apple-club: hij ging sporten in een andere gym dan die van de Apple-campus en hij verbroederde na de werkuren met geen van zijn medewerkers.

3. Tim Cook heeft een bloedhekel aan de inventory van Apple. Hij noemt zichzelf ‘de Attila de Hun van de inventory’ – Attila de Hun was de heerser van de Hunnen en werd door de Romeinen ‘de gesel van god’ genoemd.

4. Meetings onder leiding van Tim Cook (en de vergaderingen over de kwartaalresultaten in het bijzonder) worden door Apple-medewerkers als “angstaanjagend” omschreven. In de vergaderzaal is hij altijd heel kalm en gebruikt hij weinig woorden – de stiltes kunnen naar verluidt zo ongemakkelijk zijn dat alle aanwezigen het liefst van al de ruimte zouden verlaten. Als de Apple-baas zich tot iemand richt, kijkt hij die persoon voortdurend recht in de ogen en overlaadt hij hem met vragen, totdat hij tevreden is over het antwoord. Hij staat erom bekend tien keer op rij dezelfde vraag te stellen.

5. Maar zo taai als Tim Cook is, zo genereus is hij ook. Zo gaf hij zijn frequent flyer-kilometers met Kerstmis gratis weg als cadeau, bood hij zich met Thanksgiving vrijwillig aan om mee soep te maken en deed hij ooit mee aan een tweedaags fietsevenement in Georgië om geld in te zamelen voor multiple sclerose, een ziekte die ooit verkeerdelijk bij hem werd vastgesteld.

Bron: een voorpublicatie van ‘Haunted Empire’ die verschenen is op de website van The Wall Street Journal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content