5 stellingen over SaaS doorgelicht

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Marktonderzoeksbureau Gartner publiceerde recent een rapport waarin vijf gangbare ideeën over Software as a Service tegen het licht worden gehouden.

Marktonderzoeksbureau Gartner publiceerde recent een rapport waarin vijf gangbare ideeën over Software as a Service tegen het licht worden gehouden.

1) SaaS is minder duur dan een toepassing die wordt geïnstalleerd op een eigen pc of server – Dat klopt voor de eerste twee jaar, rekening houdend met de investeringen die moeten gebeuren in licenties en het onderhoud van de infrastructuur. Boekhoudkundig kunnen de eigendomskosten over 5 jaar echter minder interessant uitvallen door de waardevermindering van de activa.

2) SaaS valt sneller te implementeren dat interne software – Dat klopt voor eenvoudige toepassingen (zoals een programma voor het beheer van contacten en prospects ten behoeve van verkoopteams). De configuratie en personalisering van complexe toepassingen vraagt echter een pak meer tijd.

3) SaaS betekent dat je betaalt wat je gebruikt – Klopt in de meeste gevallen niet. Meestal geldt dit enkel als het bedrijf een gebundeld aanbod kiest, wat niet noodzakelijk overeenkomt met de reële behoeften. Anderzijds kan bv. een e-commercetoepassing zich perfect lenen voor een facturatie per transactie.

4) Het SaaS-aanbod kan niet geïntegreerd worden in de interne toepassingen – Fout. Interne en SaaS-toepassingen kunnen op twee manieren geïntegreerd worden: door gegevenssynchronisatie in batch of door realtime-integratie aan de hand van webdiensten.

5) SaaS vult alleen basisbehoeften in – Fout, al kan ook niet alles. SaaS-toepassingen kunnen tegenwoordig uitgebreid gepersonaliseerd worden en gebruikt worden met een groot aantal platformen. Voor bepaalde toepassingen zoals erp-pakketten die complexe end-to-end-processen hanteren, blijft SaaS echter ongeschikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content