5 verbeteringen in Apples besturingssysteem Mac OS X El Capitan

© Reuters

Apple introduceerde zopas Mac OS X El Capitan, de opvolger van Mac OS X Yosemite. 5 verbeteringingen in dit nieuwe besturingssysteem.

Mac OS X El Capitan heeft geen spectaculaire vernieuwingen in petto in vergelijking met voorganger Yosemite. Toch blijkt het besturingssysteem bij nadere inspectie wel een aantal verbeteringen te bevatten. Computerworld nam El Capitan onder de loep en benoemde de 5 belangrijkste aanpassingen.

1. Spotlight krijgt technologie van Siri

De zoekmachine in Mac OS X krijgt net als Siri de mogelijkheid complexere vragen in natuurlijke taal te beantwoorden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk Spotlight op te dragen alle mails van een bepaalde afzender op te zoeken die nog niet geopend zijn. Net als Siri, kan Spotlight de inhoud van verschillende apps ook met elkaar combineren om tot een passend antwoord te komen. Een belangrijk verschil tussen Siri en Spotlight is dat die laatste alleen ingetypte vragen beantwoordt, terwijl Siri vooral handig is met ingesproken zinnen.

2. App-beheer leent van Windows

Via Yosemite konden applicatievensters makkelijk met een knop in de Finder op de volledig schermgrootte worden gezet en weer terug. Met El Capitan komt daar de mogelijkheid bij om twee apps naast elkaar te gebruiken, een beetje zoals dat in Windows 8 Modern interface al bestaat. De verdeling van de ruimte die beide applicaties krijgen op het scherm, kan traploos worden gewijzigd. Dat kan door het balkje dat de scheiding vormt tussen beide apps heen en weer te schuiven.

3. Mail krijgt tabs

Wanneer Mail in de modus wordt gezet die het volledige scherm gebruikt, ontstaat in Yosemite een probleem. Het scherm voor het opstellen van het nieuwe mailtje blokkeert de toegang tot andere mailboxen. Apple heeft dat probleem opgelost met een mogelijkheid het scherm voor het opstellen van het nieuwe mailtje te verkleinen. Bovendien komen de verschillende vensters die in gebruik zijn als een tab terug aan de bovenrand. Mozilla Thunderbird werkt ook op enigszins vergelijkbare manier, net als veel andere browsers.

Verder is de Mail-app intelligenter geworden, door in de mail te zoeken naar zinsneden die kunnen duiden op het maken van een afspraak in Calendar. Het mailpakket suggereert dan deze afspraak aan de agenda toe te voegen of te negeren. Op dezelfde manier suggereert het pakket het aanmaken van nieuwe contacten.

4. Safaribrowser biedt vastzetten tabs

De Safari-browser krijgt de mogelijkheid een gevonden webpagina als een permanente tab vast te zetten in de linkerbovenrand van de browser. Deze werkwijze biedt een eenvoudigere toegang tot veelgebruikte websites. In elk nieuw browservenster komen de vastgezette tabs automatisch terug.

Safari heeft in de nieuwe versie ook een ondersteuning voor AirPlay. Daarmee kan bijvoorbeeld een video naar de AppleTV worden gestreamd. Ook biedt Safari nu de mogelijkheid met een muisklik alle tabs waarin audio wordt afgespeeld, het zwijgen op te leggen.

5. Cursor groeit bij schudden muis

Gebruikers beginnen doorgaans aan hun muis te schudden wanneer zij de positie van hun cursor kwijt zijn. Apple speelt hier slim op in door als reactie op deze beweging de cursor of aanwijzer tijdelijk groter te maken.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content