500 openstaande vacatures in Vlaamse biotechsector

© Getty Images/iStockphoto

Meer dan 300 Vlaamse bedrijven in de biotechnologie en levenswetenschappen hebben 500 openstaande vacatures. De cluster is in Vlaanderen goed voor meer dan 20.000 directe en 80.000 indirecte jobs, meldt flanders.bio in het kader van het jaarlijkse congres “knowledge for growth”.

De meeste functieprofielen zijn voor de productie, zoals (bio)ingenieur, industrie-apotheker of ICT-expert. Maar er zijn ook jobs in onderzoek en ontwikkeling. “Voor de meeste openstaande vacatures zijn specifieke competenties nodig die bij pas afgestudeerde profielen ontbreken”, zegt woordvoerder Jonas De Backer (flanders.bio). “Het zijn knelpuntberoepen waarvoor flanders.bio samen met een aantal partners gerichte opleidingen zal organiseren rond de verschillende stappen binnen het productie- en onderzoeksproces.”

flanders.bio zegt in dat kader het STEM-initiatief in het secundair onderwijs te steunen. Daarnaast heeft de clusterorganisatie het platform OPINNO opgezet voor masterstudenten life sciences, “Hiermee bereiken we jaarlijks een 600-tal studenten”, aldus Henk Joos, managing director van flanders.bio. “Toch hebben we daarnaast meer onderzoekers nodig die ook nano-elektronica en ICT kunnen gebruiken om bijvoorbeeld gezondheidsoplossingen te ontwikkelen.”

Het groeiend aantal openstaande vacatures wijst ook op de maturiteit van bedrijven in de cluster, zegt flanders.bio. Waar in 2013 nog 97 producten in de pijplijn zaten, worden dit jaar 151 producten klaargestoomd voor de markt.

De 300 Belgische bedrijven vertegenwoordigen voorts 18 procent van de beurswaarde van alle Europese biotechbedrijven (122 miljard euro). De Vlaamse biotechcluster behoort tot de top vijf in Europa.

Donderdag verzamelen 1.200 life sciences actoren uit 18 landen voor Europa’s grootste regionale conferentie in de sector. Naast een uitgebreid programma met lezingen, zijn er ook B2B-ontmoetingen, stellen wetenschappers hun onderzoek voor en bedrijven hun producten.

Partner Content