5,2GHz snelle chip voor IBM-mainframe

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

IBM’s nieuwste vlaggenschip – het zEnterprise System – krijgt een processor die de snelste processoren naar de kroon steekt.

IBM’s nieuwste vlaggenschip – het zEnterprise System – krijgt een processor die de snelste processoren naar de kroon steekt.

Problemen met stroomverbruik en koeling hebben in de voorbije jaren de trend van steeds hogere kloksnelheden in chips doen ombuigen naar meer verwerkingskernen per processor. Vandaag biedt de marktleider Intel-processoren voor gebruik in personal computers en servers met twee tot acht kernen, die in eerste instantie op stroomzuinigheid mikken en eventueel voorzien zijn van een ’turbo’ functie. Maar ook alle andere producenten van processoren, zelfs voor gebruik in ingebedde en industriële systemen, bieden multi-core producten aan.

IBM heeft gekozen voor een multi-core chip die tevens een topsnelheid biedt omwille van de groeiende noden van de gebruikers. Zo voorspelt een studie van Berg Insight, aldus IBM, voorspelt een groei van online bankklanten tot 894 miljoen in 2015. Aangezien banken en financiële instellingen vaak gebruik maken van mainframes voor hun online transactieverwerking, moeten die machines een maximum aan vermogen kunnen bieden. De nieuwe systemen en processoren zullen tevens vlotter Linux-blades en Java-code ondersteunen.

Met 5,2GHz klokt de processor af bij de hoogste commerciële snelheden (een IBM Power 6 processor haalde in 2006 al 5GHz). Geproduceerd in 45nm Silicon-on-Insulator technologie en conform de Power7 architectuur, beschikt de processor over vier verwerkingskernen en grote hoeveelheden cachegeheugen (Level1 tot Level4), inclusief 24MB Level 3 cache geheugen in IBM eigen ‘embedded Dram’ technologie. Optioneel is waterkoeling mogelijk. De processor is het resultaat van een O&O-inspanning ter waarde van zo’n 1,5 miljard dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content