5G-onderzoekers halen recordinternetsnelheid: ‘65.000 keer sneller dan 4G’

© iStock

5G zal mogelijk vele duizenden malen sneller zijn dan de nu gangbare 4G-technologie. Onderzoekers van de Universiteit van Surrey hebben een recordsnelheid van 1 terrabit per seconde weten te halen.

Dat mobiel internet nog stukken sneller kan, was wel al duidelijk na tests van onder meer Samsung, dat 7,5 gigabits per seconde haalde. Maar het 5G Innovation Centre (5GIC) van de universiteit van Surrey gaat daar nu met factor 133 overheen.

Onderzoekers van die universiteit zijn erin geslaagd een snelheid van 1 terrabit/seconde te halen over een 5G-verbinding. Dat is ‘ruim 65.000 maal sneller dan de gemiddelde downloadsnelheid met het huidige 4G’, bericht BBC. Aan die snelheid zou het ophalen van een speelfilm nog slechts een fractie van een seconde vergen (en een bestand dat 100 keer zwaarder is dan een speelfilm drie seconden).

De metingen van de onderzoekers zijn gebaseerd op een proefopstelling waarbij data werden verzonden over een afstand van 100 meter. Het valt nog wel af te wachten in welke mate het mogelijk wordt die snelheid in ‘werkelijke omstandigheden’ te repliceren.

Anderzijds hebben de onderzoekers nog wel even de tijd om de mogelijkheden verder te verkennen en de techniek te verfijnen, want 5G staat op dit moment nog niet al te hoog op de agenda van de Europese telecomoperatoren. In het VK zal 5G bijvoorbeeld pas tegen 2020 aan de orde zijn, meldt BBC. 5GIC hoopt zijn technologie echter in 2018 al tot bij het grote publiek te krijgen.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content