60-plussers lezen makkelijker op tablet dan op papier

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

60- tot 77-jarigen hebben minder moeite met het lezen van een tekst op een tablet dan op papier. Dat wijst een studie van drie Duitse universiteiten uit.

Onderzoekers van de universiteiten van Mainz, Göttingen en Marburg schotelden 57 proefpersonen van diverse leeftijdscategorieën zowel enkele digitale teksten (op iPad en Kindle) als teksten op papier voor, en gingen na of er een verschil op te tekenen was in de oogbewegingen en de hersenactiviteit van de lezers.

Opvallend genoeg ging het lezen vanaf een tablet de ouderen tussen 60 en 77 beter af dan het lezen op een e-reader of op papier. Ze lazen de iPad-teksten beduidend sneller en het vergde minder hersenactiviteit. Bij de jongere generatie (tussen 21 en 34 jaar) was er geen noemenswaardig verschil op te tekenen tussen lezen op papier en digitaal.

Naarmate mensen ouder worden, neemt de gevoeligheid voor contrast af, aldus de onderzoekers. Tablets gebruiken achtergrondverlichting en hebben daardoor een hoog contrast, wat maakt dat het oudjes minder moeite kost om begrijpend te lezen.

Alle proefpersonen gaven wel aan dat ze nog altijd papieren boeken verkiezen boven e-boeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content