65 procent van olie-en gasbedrijven niet voorbereid op grote cyberaanval

© Imageglobe
Wim Kopinga Freelance journalist

Uit een onderzoek van de Nederlandse beveiliger Fox-IT blijkt dat 65 procent van de olie-en gasbedrijven niet voorbereid op grote een cyberaanval.

Aan het onderzoek namen 142 mensen deel. Deze zijn allemaal leden van het Oil & Gas IQ platform waar de belangrijkste IT decision makers van de sector lid van zijn.

Zelfs na ernstige incidenten, zoals Stuxnet en Shamoon, zijn er slechts lichte verbeteringen merkbaar in de cybersecuritypolicy en de meerderheid van de IT-professionals heeft er nog steeds weinig vertrouwen in dat ze grote cyberaanvallen kunnen ontdekken, weerstaan of beantwoorden.

Geen vertrouwen in beveiliging

“De uitkomsten van het onderzoek geven duidelijk aan dat meeste olie- en gasbedrijven nog steeds geen vertrouwen hebben in hun beveiliging en niet in staat zijn een grote cyberaanval te weerstaan”, zegt Erik de Jong. “De dreigingen groeien, cybercriminelen worden steeds actiever en hun middelen steeds geavanceerder. Wel zien we dat de ondervraagden steeds bewuster worden van de gevaren en ik denk dat dit ook verklaart waarom de percentages nog steeds hoog zijn.

Kritische blik

“De ondervraagden kijken nu kritischer naar hun systemen en zijn zich meer van de gevaren bewust”, zegt de Jong nog. “Een positief gevolg hiervan is dat we merken dat bedrijven in de olie- en gassector de laatste tijd initiatieven nemen om hun beveiliging op orde te brengen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content