7 stappen naar groener pc-beheer

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Pc’s staan voor 31 procent van het energieverbruik van de ict-infrastructuur bij bedrijven. Gartner heeft tips klaar.

Pc’s staan voor 31 procent van het energieverbruik van de ict-infrastructuur bij bedrijven. Gartner heeft tips klaar.

Gartner zegt dat veel bedrijven het energieverbruik van hun pc’s wel naar beneden willen krijgen, maar niet weten waar te beginnen. Daarom schuift het analistenkantoor 7 tips naar voren:

1. Licht je ict-omgeving door

Weinig bedrijven kunnen het energieverbruik van hun kantoorinfrastructuur terdege opvolgen. Voor pc’s zijn er vaak cijfers van de leverancier beschikbaar, maar Gartner zegt dat die best genegeerd worden. Een simpele energiemeter moet de klus kunnen klaren.

2. Creëer een policy

Een policy of gedragscode die gelinkt is met doelstellingen en prestatie-indicatoren moet het gedrag van de gebruikers helpen beïnvloeden. Te agressief is echter ook niet goed, aldus het analistenkantoor.

3. Leg realistische doelen vast

Bedrijven leggen vaak onbereikbare doelstellingen van rond energiereductie voor pc’s. Sommige gebruikers hebben nu eenmaal andere noden. Beter is die doelstellingen meer lokaal, per team of gebruikersgroep, te bepalen.

4. Maak budget vrij voor tools

Volgens Gartner zijn gratis tools voor energiebeheer niet altijd even efficiënt. Met betalende tools halen bedrijven er de kosten meestal heel snel uit, maar voor die tools moeten natuurlijk ook budgetten vrijgemaakt worden.

5. Voer reportingmechanismen in

Een energie-auditingprogramma hangt vaak samen met energiebeheertools. Maak er gebruik van om te zien welk effect je maatregelen sorteren.

6. De juiste pc voor de juiste gebruiker

Een juiste configuratie voor een specifieke gebruiker kan veel besparingen opleveren. Nieuwere pc’s en monitors zijn vaak een pak efficiënter, maar volgens Gartner wil dat niet zeggen dat bedrijven plots hun vervangingscyclus moeten versnellen. Wel moet energiebeheer bij de vervanging deel uitmaken van de roll-out.

7. Pc-afval

De moeilijkste ‘groene’ kwestie omdat er ook extra kosten mee gepaard gaan. Bedrijven moeten volgens Gartner “een evenwicht zoeken tussen hun milieubeleid en de mogelijke kosten”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content