7 tips om je smartphone beter te beveiligen

© Thinkstock

Zelf vinden smartphone-eigenaars dat ze zorgvuldig omspringen met de data op hun toestel, maar uit onderzoek van beveiligingsbedrijf LookOut blijkt dat ze nogal wat risico’s nemen. Daaropm: 7 tips voor de privacybewuste smartphonegebruiker, gegeven door LookOut.

Smartphone-bezitters vinden van zichzelf dat ze best wel wat of zelfs veel verstand hebben van ‘mobiele privacy’. In het onderzoek van LookOut, uitgevoerd bij 1.000 Amerikaanse volwassenen, gaf slechts 9 procent toe zijn of haar eigen kennis hierover ondermaats te vinden. Maar dat ‘inzicht in de risico’s’ weerhoudt smartphonegebruikers er niet van om die risico’s toch te nemen, constateert LookOut.

Zo geeft 76 procent te kennen gebruik te maken van publieke of open wifi-netwerken, hoewel de beveiliging daarvan te wensen overlaat. 61 procent bezoekt websites die hij of zij niet kent. 56 procent downloadt apps zonder de voorwaarden te lezen. 37 procent maakt gebruik van openbare oplaadstations en 33 procent haalt wel eens apps bij onofficiële app-marktplaatsen. Daarnaast beveiligt lang niet iedereen zijn smartphone met een pincode, en zien velen er ook geen graten in om privé-informatie op sociale netwerken te zetten, constateert LookOut. Eén op de drie respondenten geeft ook zonder blikken of blozen privégegevens prijs als ze in ruil daarvoor een app krijgen die ze graag willen hebben.

Aanleidingen genoeg voor LookOut om smartphone-gebruikers de volgende veiligheidsadviezen te geven:

  1. Beveilig je smartphone met een pin-code of wachtwoord: Dat is de eerste verdedigingsmuur tegen dieven en ‘pottenkijkers’, aldus LookOut.
  2. Beperk je activiteiten op openbare wifi-netwerken: De beveilging ervan is meestal slecht geregeld, waardoor hackers makkelijk mee kunnen kijken.
  3. Let op de ‘s’ achter ‘http’ als je surft: Dan weet je zeker dat de verbinding beveiligd is.
  4. Wis je internetgeschiedenis regelmatig: Zodat je niet al te veel prijsgeeft als iemand ongeoorloofd toegang krijgt tot je apparaat.
  5. Wees voorzichtig met het downloaden van apps: Kijk eerst of er recensies te vinden zijn en lees de voorwaarden, zodat je weet wat je blootgeeft aan de app-ontwikkelaar.
  6. Zet de locatiediensten (regelmatig) uit: Ten minste, als je het onprettig vindt dat je locatie te traceren is en je die functie niet voor alle apps nodig hebt.
  7. Installeer een beveiligingsapp : Zodat je malware kunt weren, kunt zien welke informatie apps ophalen en maatregelen kunt nemen bij verlies en diefstal.

Met dat laatste advies preekt LookOut wel voor de eigen parochie. LookOut is immers één van de leveranciers van dergelijke software.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content