72 procent van Belgen bezorgd over privacy op het internet

Meer dan 70 procent van de Belgen is bezorgd over het achterlaten van persoonlijke gegevens op het internet. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de Europese Commissie over de bescherming van privacy.

Meer dan 70 procent van de Belgen is bezorgd over het achterlaten van persoonlijke gegevens op het internet. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de Europese Commissie over de bescherming van privacy.

Volgens de peiling is 72 procent van de Belgen bezorgd over het achterlaten van naam, adres, geslacht, geboortedatum en andere persoonlijke gegevens op het internet. In de hele Europese Unie toont 67 procent van de ondervraagden zich bezorgd. De helft van de Belgen (en 54 procent van de EU-burgers) vreest ook dat de nationale wetgever de almaar toenemende verspreiding van persoonlijke gegevens op het internet niet meer kan bijbenen.

Over het algemeen tonen de Belgen nochtans relatief veel vertrouwen in de nationale wetgever. 63 procent van de ondervraagden vindt dat de persoonlijke gegevens in België voldoende beschermd worden. In de hele Europese Unie kan slechts 48 procent van de ondervraagden die stelling beamen. Vooral Grieken en Britten hebben weinig vertrouwen in de bescherming van persoonsgegevens in hun land.

Tweederde van de EU-burgers is tevens bezorgd over de behandeling van persoonlijke gegevens die ze indienen bij allerhande organisaties. Uit het onderzoek blijkt alvast dat medische diensten, dokters en politiediensten op dit vlak het meeste vertrouwen van de burgers genieten. Het minste vertrouwen hebben de burgers in postorderbedrijven.

Een gelijkaardige bevraging onder professionals bevestigt de meeste trends. Van de Europeanen die binnen hun bedrijf verantwoordelijk zijn voor de verwerking van persoonlijke gegevens, vindt de helft dat de huidige privacywetten niet meer volstaan om het hoofd te bieden aan de toenemende uitwisseling van persoonsgegevens. Een op drie ondervraagden geeft overigens toe dat hun bedrijf geen veiligheidsmaatregelen neemt wanneer het persoonlijke gegevens doorstuurt via het internet.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content