7,5 miljoen illegale bestanden offline gehaald in 2012

De Belgian Anti-piracy Federation (BAF) heeft vorig jaar 7,4 miljoen illegale bestanden van het internet gehaald. Dat is 44 procent meer dan in 2011.

Van dat illegale aanbod bestaat het grootste deel uit audiovisueel materiaal: 84 procent van de bestanden zijn films, tv-programma’s en series. Daarnaast werden 21 illegale websites gesloten. Dat meldt BAF in een persbericht over de jaarcijfers van 2012. “Acties tegen zulke sites hebben een positieve impact op het legale aanbod”, meent BAF.

Audiovisuele bestanden en ook boeken worden, in navolging van muziek, almaar vaker illegaal aangeboden. Van de 7,4 miljoen illegale bestanden die verwijderd werden is 84 procent een audiovisueel bestand (film, serie, tv-programma). Ook Vlaamse producties worden vaker illegaal gedownload. In 2011 werden nog 35.000 illegale bestanden verwijderd, maar in 2012 liep dat op tot 76.000. ‘Rundskop’ was het populairst. Er werden ook meer dan 300.000 muziekbestanden verwijderd, waaronder bijna
10.000 liedjes van Belgische artiesten. Daar is Regi het populairst.

“Initiatieven om creatieve werken te beschermen hebben een positieve impact op het legaal aanbod”, meent BAF. De vzw meent dan ook dat “snelle en efficiënte maatregelen tegen het illegale aanbod” verdergezet moeten worden. “Met The Pirate Bay en Megaupload zijn twee belangrijke illegale websites geblokkeerd of gesloten.

Acties tegen zulke sites hebben een positieve impact op het legale aanbod.” Eind 2011 werd de toegang vanuit België naar thepiratebay.org geblokkeerd. Het aantal Belgische bezoekers aan The Pirate Bay zakte in 2012 met 79 procent. Begin 2012 sloot de Amerikaanse FBI de toegang tot Megaupload af. “Een recente studie heeft aangetoond dat de online aankoop van films met 7 tot 11 procent gestegen is na de sluiting van Megaupload”, aldus BAF. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content