7,5 procent van het mobiel videoverkeer is porno

© Thinkstock

Van al het mobiele dataverkeer in Europa bestaat 52 procent uit video. Een stevig aandeel daarvan is niet geschikt voor gevoelige kijkers.

Van al het mobiele dataverkeer in Europa bestaat 52 procent uit video. Een stevig aandeel daarvan is niet geschikt voor gevoelige kijkers.
De gegevens zijn afkomstig van het Citrix Mobile Analytics-onderzoek dat zich baseert op het dataverkeer dat Citrix ByteMobile kon analyseren. Dat is de netwerkoptimalisatietool die het bedrijf aanbiedt aan mobiele operatoren.

Volgens het rapport blijft YouTube/Google Video in Europa het populairste platform voor video, goed voor net geen 60 procent van alle mobiele video. Op de tweede plaats komt Akamai (13,30 procent) gevolgd door Facebook (8,16 procent). 7,57 procent is afkomstig van ‘Adult’. Welke sites dat precies zijn geeft Citrix niet mee in het onderzoek.

Interessant: YouTube is ook in andere regio’s de dominantste videobron, maar in Noord-Amerika is Instagram (4,92 procent) de tweede grootste gevolgd door Vine (4,80 procent). In de regio Asia Pacific is het Daily Motion dat met 8,20 procent de tweede plaats inneemt). Hier zijn volwassenenvideo’s goed voor 1,60 procent, in het Midden-Oosten is dat 4,25 procent.

Grafiek: Citrix

Betere verbinding – meer video
Een andere interessante vaststelling is dat video (van alle soorten) anderhalf keer populairder wordt naarmate de verbinding betert. Citrix stelt vast dat mensen via 4G vijf keer meer datavolume genereren ten opzichte van 3G. Dat is niet onlogisch gezien de extra bandbreedte meer beeldkwaliteit (HD) toelaat en zo meer megabytes verbruikt voor hetzelfde filmpje.

Andere vaststellingen uit het onderzoek zijn onder meer dat veertig procent van de mobiele surfers sociale media gebruikt, goed voor tien procent van het totale mobiele verkeer. 97 procent van dat verkeer bestaat uit afbeeldingen en video.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content