‘8 miljoen cyberaanvallen tegen Bitcoin in 2013’

Volgens beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab werden er vorig jaar 8,3 miljoen cyberaanvallen gericht op bitcoins – 2,5 keer zo veel als in 2012.

Uit het onderzoek ‘Financial cyberthreats in 2013’ van het beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab blijkt dat financiële malware gericht op Bitcoins extreem populair was in 2013. Het aantal aanvallen jegens het online betaalmiddel betrof 8,3 miljoen, ruim 2,5 keer zo veel als in 2012.

Meer dan dertig voorbeelden van financiële malware werden geselecteerd voor onderzoek door Kaspersky Lab. Daarvan bleken er negen ontwikkeld te zijn voor het stelen van bitcoins. Deze exemplaren vormden een totaal van 29 procent van alle financiële cyberaanvallen die werden uitgevoerd via kwaadaardige applicaties.

De middelen die cybercriminelen gebruikten om bitcoins te stelen, kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën. De eerste categorie betreft programma’s die ontwikkeld zijn om portemonnee-bestanden (wallet files) te stelen. De applicaties in de tweede categorie zijn ontwikkeld om software te installeren die bitcoins genereert (‘mining’) op een geïnfecteerde computer. In absolute zin hebben de bitcoin-dieven in 2013 twee keer zoveel aanvallen uitgevoerd. De ontwikkeling van middelen voor ‘mining’ groeide zelfs nog sneller.

Om dergelijke online betaalmiddelen veilig te kunnen gebruiken, adviseren de experts van Kaspersky Lab om digitale portemonnees versleuteld op te slaan. Voor langetermijnopslag kunnen gebruikers de bestanden transporteren naar een specifieke bitcoinportemonnee. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content