8 opvallende nieuwigheden van Google

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Op zijn ontwikkelaarsconferentie stelde Google behalve Android M ook deze belangrijke nieuwigheden voor.

We schreven al dat Google met Android M een nieuw besturingssysteem aangekondigd heeft, dat onder meer uitgerust is met de mobiele betaaloplossing Android Pay en gebruikers meer zeggenschap geeft over de data die apps mogen gebruiken.

Meer de zoekgigant deed nog méér onthullingen tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie. En wel deze:

Android Wear geüpdatet

Ook Android Wear (het OS van Google voor wearables) kreeg een opfrisbeurt: meer apps (van onder meer Uber en Foursquare) die voortdurend actief zijn maar die ook in een batterijbesparende zwartwitte slaapmodus kunnen vallen, besturing via polsbewegingen, de mogelijkheid om je smartwatch met wifi in plaats van bluetooth te verbinden, een functie voor het tekenen van emoji’s…

Android Wear
Android Wear© Reuters

Chromepagina’s en Google Maps-functies gaan offline werken

Google wil zijn producten beter doen werken in werelddelen met zwakke internetverbindingen. De zoekgigant maakt het in sommige landen al mogelijk YouTube-filmpjes te bewaren voor offlinegebruik, en straks wordt het ook mogelijk webpagina’s in Chrome te saven en komen heel wat Google Maps-functies (reviews, ’turn-by-turn’ navigatie, zoekopdrachten via autocomplete…) offline beschikbaar.

Google Now on Tap

Google Now on Tap
Google Now on Tap© Reuters

Met Google Now on Tap breidt Google zijn slimme assistent flink uit. Die wordt bruikbaar bij meerdere toepassingen op uw toestel: in apps, in de mailbox of in de browser. Stuurt iemand u bijvoorbeeld een e-mail om naar de cinema te gaan, dan kan Google Now u meteen informatie geven over de film; YouTube-trailers, recensies enzovoort.

Google Cardboard compatibel met iPhone

Cardboard
Cardboard© Reuters

Googles VR-gadget Cardboard kan nu overweg met meerdere en grotere smartphones (tot zes inch). Daar hoort ook de iPhone bij; er bevindt zich nu een Cardboard-app in de App Store van Apple. Met Expeditions kondigde Google voorts een educatieve VR-tool voor studenten aan.

Project Brillo en Weave voor uw slimme huis

Brillo is de codenaam van Googles (uitgeklede) besturingssysteem voor het internet der dingen, Weave is een communicatiesysteem dat slimme huishoudapparaten met elkaar laat praten. Google hoopt dat gebruikers beide toepassingen installeren op hun deursloten, verlichting en thermostaten.

Chrome in al uw apps De zoekgigant heeft met Chrome Custom Tabs een soort in-app Chrome-browser voorgesteld, waarmee ontwikkelaars speciale tabbladen kunnen ontwerpen voor binnenin apps. Deze toepassing moet het laden van pagina’s sneller doen verlopen en houdt ook uw logingegevens bij.

USB Type C wordt ondersteund

Android M zal USB-aansluitingen van het C-type ondersteunen. USB-C is kleiner en sneller dan de huidige USB en heeft een omkeerbare stekker. De nieuwe standaard voorziet ook stroom in twee richtingen – je kan er je smartphone met je tablet mee opladen en omgekeerd.

GoPro
GoPro© Reuters

Samenwerking met GoPro

De producent van action cams GoPro heeft een speciale uitvoering van zijn Hero4 camera gebouwd; een complex van 16 camera’s dat gebruikt gaat worden door Google. De 16 camera’s zijn gegroepeerd in een cirkel en zijn in staat in één keer een beeld van 360 graden op te nemen. Via software kan dat worden vertaald naar een formaat waar Google mee uit de voeten kan. Bijvoorbeeld om StreetView mee te vullen, maar er wordt ook gedacht aan video-toepassingen. (via Automatiseringgids)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content