8 ziektes die door gadgets veroorzaakt kunnen worden

© Thinkstock
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Het gebruik van gadgets kan ernstige kwalen met zich meebrengen, van misselijkheid en nek- en rugklachten tot slaapdeprivatie en huidproblemen.

Het gebruik van gadgets kan ernstige kwalen met zich meebrengen, van misselijkheid en nek- en rugklachten tot slaapdeprivatie en huidproblemen.

Nomophobia Volgens een recent onderzoek lijdt 66 procent van de bevolking aan ‘no mobile phobia’, waarbij het gebrek aan een smartphone je misselijk maakt, doet beven of zweten.

Cyberziekte (kinetosis) Net als bij reisziekte of zeeziekte, kunnen de driedimensionale objecten op het scherm van je smartphone of tablet migraine, misselijkheid of duizeligheid veroorzaken.

Slaapdeprivatie Volgens dokters van de Amerikaanse Mayo Clinic stuurt het gebruik van smartphones en tablets voor het slapengaan de slaapcyclus in de war. Als je de lichtgevende schermpjes te dicht bij je gezicht houdt, raakt je geest moeilijker in het ‘defaultnetwerk’, de half wakkere toestand vlak voor de slaap waarbij je niet meer reageert op gebeurtenissen van buitenaf.

‘Laptop-kachelbenen’ (erythema ab igne) Kachelbenen, een huidverkleuring door pigment als gevolg van warmte, kunnen optreden als de behuizing van een laptop 110 graden (of warmer) wordt.

iNek (cervicalgia) 48 procent van de 18- tot 24-jarigen had het voorbije jaar last van nekpijn of rugklachten. Op diezelfde termijn werden er wereldwijd 8 biljoen sms’jes verstuurd…

Sms-duim (tendinitis) Een aandoening aan of om het duimgewricht, die volgens orthopedisten nog steeds aan het toenemen is. Ook wel de ‘BlackBerryduim’ of ‘Nintendoitis’ genoemd.

Fantoom Vibratie Syndroom Het geloof dat je telefoon aan het trillen of bellen is, terwijl dat niet het geval is. Zeven op de tien telefoongebruikers zouden er last van hebben. Hoewel het grootste gevolg verveling of ergernis is, kan het volgens onderzoekers ook tot meer stress leiden.

‘Scrotal hyperthermia’ Een laptop op schoot leggen kan ernstige gevolgen hebben. Laptops kunnen de temperatuur in de balzak in één uur tijd met meer dan zes graden doen toenemen. En als deze temperatuur stijgt, kan de spermaproductie stoppen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content