800 MHz band kan miljard euro opleveren

Als het zogenaamde digitaal dividend voor elektronische communicatie zoals 4G wordt gebruikt, dan kan dat een economisch voordeel van één miljard euro opleveren.

Het gaat voor alle duidelijkheid niet om het geld uit de licenties voor die frequenties, maar wel om het economisch voordeel van de frequenties tussen 790 en 862 MHz. Die zijn afkomstig van analoge tv en worden binnenkort geveild.

Om die reden heeft het BIPT een studie laten uitvoeren bij Athea Consulting. Hoewel Europa al besliste dat de frequenties voor elektronische communicatie (lees: telecomoperatoren die zo 4G aanbieden), moet wel onderzocht worden wat de potentiële waarde van zo’n beslissing is.

Het rapport stelt dat de frequenties in een telecomlandschap 1056 miljoen euro kunnen bijdragen aan de economie. Mochten ze worden gebruikt voor DTT, Digital Terrestrial Television, dan zou dit geen economische groei stimuleren.

692 miljoen euro van het genoemde bedrag komt van gebruikers die door een snelle uitrol sneller en meer gaan verbruiken, 364 miljoen euro zit bij de producenten, de operatoren die hun netwerk goedkoper kunnen uitrollen. Zo kan je met lagere frequenties makkelijker over grote gebieden communiceren. De veiling van de 800 MHz band komt er normaal gezien dit jaar nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content