802.11n is eindelijk officiële standaard
802.11n is na zeven jaar eindelijk een officiële standaard voor draadloze lokale netwerken.
802.11n is na zeven jaar eindelijk een officiële standaard voor draadloze lokale netwerken.
Een van de grote voordelen van standaarden is dat je over de grenzen van merken en bedrijven heen een nieuwe technologie kunt doorduwen en uitrollen over een hele industrie. Een van de grote problemen is dikwijls dat alle betrokken bedrijven en partners het dan wel eerst eens moeten worden over de specificaties van die standaarden. De draadloze standaard 802.11n is het bewijs van hoe eeuwig gebakkelei voor jaren vertraging kan zorgen.
Welgeteld zeven jaar heeft het immers geduurd vooraleer de standaard deze week eindelijk officieel aanvaard is door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). De reden waarom de snellere, stabielere en over meer reikwijdte beschikkende opvolger van 802.11g zo lang op zich liet wacjten? Officieel heet het dat “de technologische uitdaging dermate groot was” en dat “heel wat van de benodigde technologie zich in 2002 nog in universitaire onderzoeksfases bevond.” Dat klopt natuurlijk, maar de allereerste ‘kladversie’ van de draadloze n-standaard was wél al klaar in 2006. Toen begon het gekissebis tussen fabrikanten onderling. Daarbij waren het naar verluidt vooral chipfabrikanten Atheros en Broadcom die het maar niet eens raakten over het finale design.
Overigens lieten fabrikanten van routers en basisstations het niet al teveel aan hun hart komen. Al meteen na de eerste kladversie van de standaard, doken de eerste toestellen op die gebruik maakten van de op dat moment nog officieuze specificaties – al dan niet met de belofte om later kosteloos te kunnen upgraden naar de finale standaard. Op dit moment worden volgens de IEEE overigens dagelijks al meer dan 1 miljoen toestellen met 802.11n-technologie erin wereldwijd verscheept: je zou je al kunnen gaan afvragen waar die officiële goedkeuring nog nodig voor was.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier