85% van smartphones draait op Android

84,6 procent van de smartphones die in het tweede kwartaal van 2014 zijn verkocht, heeft een Android-besturingssysteem. Daarmee heeft Google een record-aandeel van de smartphone-markt in handen.

84,6 procent van de smartphones die in het tweede kwartaal van 2014 zijn verkocht, heeft een Android-besturingssysteem. Daarmee heeft Google een record-aandeel van de smartphone-markt in handen. De groei gaat ten koste van Apple’s iOS dat in die periode zijn aandeel zag teruglopen van 13,4 procent in 2013 naar 11,9 procent in het tweede kwartaal van 2014. Dat concludeert marktanalist Strategy Analytics.

De analisten stellen dat de groei van Android ten koste gaat van het marktaandeel van Apple iOS, Blackberry en Microsofts Windows Phone. Het aantal verkochte smartphones met het Android-besturingssysteem steeg van 186,8 miljoen in 2013 naar 249,6 miljoen stuks in 2014. Dat is ruim zeven keer het aantal telefoons met een iOS van Apple (35,2 miljoen).

De groei van Android-toestellen wordt vooral aangejaagd door de vraag naar goedkope smartphones in China, India en Afrika. De onderzoekers zien de introductie van Apple-smartphones met grote schermen wel als een mogelijke bedreiging voor de dominantie van Google. Ze verwachten dat een deel van de Android-gebruikers de komende zes maanden zal overstappen naar de nieuwe toestellen van Apple.

I.s.m. Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content