9 vragen over Mobistar’s Internet- en tv-aanbod

Dit is de tv-decoder van Mobistar TV. © .

Mobistar biedt vanaf 1 maart opnieuw digitale tv en internet aan. Data News bekijkt het aanbod in detail en vergelijkt of je beter af bent dan bij Telenet, Proximus of Scarlet.

Wanneer betaal je 39 euro en wanneer 49 euro?

De prijs voor Internet en tv bij Mobistar bedraagt 49 euro als je een Kangoeroe- of Dolfijn-abonnement hebt. Wie Panter heeft (45 of 60 euro per maand) betaalt 39 euro. Daarvoor krijg je tot 70 zenders en een downloadsnelheid van 100 Mbps (5 Mbps upload). Het downloadvolume is onbeperkt, maar wel met een fair use policy van 500 gigabyte per maand.

Wat kost het als ik nog geen klant ben bij Mobistar?

Klant worden zonder gsm-abonnement is niet mogelijk en voorlopig is het bedrijf niet van plan dit apart aan te bieden. De goedkoopste optie om Mobistar TV en internet te krijgen is door een Kangoeroe-abonnement van acht euro per maand aan te vragen, plus 49 euro voor het tv- en internetaanbod. Dan betaal je in totaal 57 euro per maand.

Hoeveel betaal ik om aan 200 Mbps te surfen?

Met het extra pakket Internet Boost stijgt je internetsnelheid tot 200 megabits per seconde in Vlaanderen (Telenet-gebied). Daarvoor betaal je 10 per maand extra. In Wallonië (Voo-gebied) ligt de maximumsnelheid op 150 Mbps en daar betaal je 15 euro extra voor.

Wat kosten de decoder, activatie en installatie?

Zo ziet de afstandsbediening van Mobistar TV er uit.
Zo ziet de afstandsbediening van Mobistar TV er uit.© .

De installatie komt op 99 euro, de activatie bedraagt 50 euro. Een decoder is inbegrepen in de prijs maar wie een extra toestel wil kan die huren voor 9 euro per maand (met een maximum van vier decoders per huishouden).

Waar is Mobistar TV beschikbaar?

Vanaf 1 maart is het aanbod beschikbaar in een twaalftal regio’s: Aalst, Leuven, Etterbeek, Evere, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Schaarbeek, Sint-Agatha-berchem, Vorst, Ottignies-Louvain-La-Neuve, Waver en Bergen. Eind 2016 moet de dienst nationaal beschikbaar zijn.

Is digitale tv van Mobistar hetzelfde als bij Proximus of Telenet?

Niet helemaal: Mobistar TV heeft zijn eigen interface en programmagids maar is met met 70 zenders vergelijkbaar met de concurrentie. Het gebruikt daarbij het netwerk van Telenet en Voo dus in dat opzicht zitten de diensten dicht bij elkaar.

Wat Mobistar vandaag nog niet aanbiedt is een eigen VOD (films bestellen via de decoder) en de mogelijkheid om programma’s op te vragen. Wel wordt dat momenteel ontwikkeld en dus later beschikbaar. Programma’s opnemen kan wel en dat op een harde schijf van 1 terabyte, goed voor 400 uren in HD.

Kan ik als prepaid Mobistarklant televisie en vast internet afnemen?

Neen. Momenteel is het aanbod beperkt tot residentiële postpaid-klanten. Ook SoHo (zelfstandigen en kleine ondernemingen) valt daar onder. Maar prepaidklanten vallen uit de boot. Net zoals zakelijke gebruikers. Wie dus via zijn bedrijf een Mobistar-abonnement heeft moet dus nog een apart gsm-abonnement afsluiten om tv te kijken.

Waarom enkel voor mobiele klanten?

Mobistar biedt zijn tv- en internetaanbod enkel aan voor wie ook een residentiëel mobiel abonnement heeft. Dat wil zeggen dat het bedrijf flink wat klanten misloopt, denk maar aan huishoudens waar de werkgever het abonnement betaalt, of klanten die wel tevreden zijn van Proximus of Base, maar toch een ander internet- en tv-aanbod willen.

Zo ziet de tv-interface van Mobistar er uit.
Zo ziet de tv-interface van Mobistar er uit.© .

Mobistar wil met zijn aanbod niet zozeer klanten van de concurrentie wegkapen, dan wel voorkomen dat bestaande klanten vertrekken. In dat opzicht moet Mobistar TV zorgen dat die klanten geen excuus hebben om te gaan. Bovendien mag Mobistar van de regulator tv en internet niet apart aanbieden. Zonder mobiel abonnement mag wel, maar de operator kiest zelf voor een triple-play aanpak.

Is dit beter/goedkoper dan televisie bij Proximus, Telenet of Scarlet?

Momenteel staat het aanbod van de concurrentie nog een stuk sterker dan Mobistar, onder meer omdat je bij Telenet en Proximus wel kan terugspoelen en video’s opvragen. Maar dat kan op termijn veranderen.

Ten opzichte van Telenet en Proximus is Mobistar TV en internet wel degelijk fiks goedkoper. Zelfs als je geen klant bent (en dus 8 euro betaalt voor het goedkoopste abonnement bovenop de 45 euro voor tv en internet), betaal je in totaal 57 euro per maand.

Bij Proximus betaal je voor een standaard abonnement van 100 Mbps en Proximus TV (Pack Comfort) 63,95 euro per maand. Dat zakt tot 54,95 euro per maand als je de vaste lijn schrapt. Al loopt het wel weer op tot 67,95 euro in combinatie met een gsm-abonnement. Bij Telenet betaal je 67,48 euro voor Whop (100 Mbps, weliswaar met een downloadlimiet van 150 gigabyte). Bij Scarlet kan je al digitale tv (van Proximus) kijken vanaf 39 euro. Al moeten we daarbij opmerken dat hier de internetsnelheid is beperkt tot 30 Mbps.

Kort samengevat: voor het meest uitgebreide aanbod kies je nog steeds beter voor Telenet of Proximus, maar daar betaal je ook een stuk meer voor. Wil je voor de bodemprijs gaan dan is Scarlet je beste oplossing. Maar wil je de hoge internetsnelheden van de kabel zonder de hoge prijs die Telenet hanteert, dan is Mobistar je beste vriend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content