9000 gekaapte .eu domeinnamen ingetrokken

© .
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

EURid, de beheerder van het Europese top level domein .eu, heeft 9.000 .eu-domeinnamen ingetrokken die te kwader trouw waren geregistreerd door een Chinese studente. Onder meer Olivier Strelli, Arcelor en de luchthaven van Charleroi waren getroffen.

EURid, de beheerder van het Europese top level domein .eu, heeft 9.000 .eu-domeinnamen ingetrokken die te kwader trouw waren geregistreerd door een Chinese studente. Onder meer Olivier Strelli, Arcelor en de luchthaven van Charleroi waren getroffen. In 2006 stelde EURid vast dat de regels waren overtreden bij de registratie van 9.000.eu-domeinnamen. Wat was er gebeurd? Een pientere Chinese studente, Ms. Zeng, had een systeem bedacht waarmee ze automatisch domeinnamen kon vastleggen van bedrijven en particulieren wiens aanvraag tijdens de sunrise van .eu was afgewezen. Bij de vrijgave van die namen door EURid, zag de vrouw haar kans schoon.

Onder meer Arcelor, Thomas Cook en Bentley werden getroffen, net als het Belgische advocatenkantoor Dal & Veldekens en zelfs Jamie Oliver. De betrokkenen hadden maar twee opties: juridische stappen ondernemen, of de .eu-domeinnaam afkopen van de Chinese, die op dat moment een adres had in Groot-Brittannië.

“Minstens 1.000 bedrijven en organisaties betaalden Ms. Zeng honderden tot duizenden euro’s om over hun .eu-domeinnaam te kunnen beschikken”, zegt Tom Heremans, de advocaat van EURid. Voor de domeinnaam van de Poolse telco Ericpol zou de studente maar liefst 30.000 euro geëist hebben.

Kort daarop, en op vraag van een rist getroffenen, spande EURid een rechtzaak aan tegen Miss Zeng. De registry blokkeerde ook de .eu-adressen die de Chinese had laten registreren. Een arrest van 21 september 2010 van het Brusselse Hof van Beroep stelde EURid in het gelijk.

Het Hof wierp op dat de .eu-domeinnamen te kwader trouw en uit winstbejag waren geregistreerd, en dat ze moesten worden ingetrokken. “Dat het nog tot vandaag geduurd heeft voor EURid de domeinnamen effectief kon intrekken, komt omdat mevrouw Zeng ineens met de noorderzon verdwenen was”, aldus nog Heremans, “en omdat er moest gewacht worden op Cassatie.”

De ‘ingetrokken’ domeinnamen blijven nu 40 dagen in quarantaine, waarna ze op 24 oktober voor een periode van 48 uur opnieuw worden vrijgegeven voor registratie (volgens het ‘first come, first served’-principe).

In totaal werden er sinds 2005 al 3.409.431 .eu-domeinnamen geregistreerd, door meer dan 850 geaccrediteerde registrars in 27 Europese landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content