99% Belgische winkels slecht vertegenwoordigd op internet

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Amper één Belgische winkel op 1.000 heeft een volledig correcte website en is aanwezig op Facebook, Google Maps en Foursquare, mét de juiste adressen en gegevens.

Mobilosoft, specialist in mobiele sites, heeft een onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van 1.000 Belgische winkels – banken, supermarkten, kledingwinkels, benzinestations enz. – op het internet. Hierbij wordt gekeken naar de websites en profielen op de nieuwe mediaplatformen als Facebook, Google Maps en Foursquare.

Het bedrijf constateert dat 99% van deze winkels onvoldoende vertegenwoordigd is op internet. Er is met andere woorden maar één bedrijf op 1.000 dat een volledig correcte website heeft en aanwezig is op de platformen Facebook, Foursquare en Google Maps, mét de juiste openingsuren, adressen, contactgegevens en GPS-coördinaten.

Voor het overige is 71 procent van de zaken afwezig op Facebook, en amper 9 procent van de aanwezige winkels vermeldt de correcte openingsuren. 31 procent is onzichtbaar in Google Maps, en degenen die wel zichtbaar zijn op de virtuele kaart hebben in 33 procent van de gevallen een onjuist adres. Op Foursquare worden de openingsuren in 72 procent van de gevallen onjuist aangeduid. In totaal vertoont 20 procent van de winkels foutieve openingsuren.

Als we de verschillende soorten winkels van naderbij bekijken, merken we dat benzinestations haast onbestaande zijn op Google Maps en Apple Maps, en vaak ook nog onjuiste coördinaten hebben en geen openingsuren vermelden. Supermarkten zijn dan weer goed vertegenwoordigd op Google Maps, maar niet op Foursquare (maar 18 procent heeft er een profiel). De banken hebben allen een website en in de meeste gevallen ook een Facebook-pagina, maar geen enkele heeft aparte Facebook-pagina’s voor zijn agentschappen, en ze zijn ook onvindbaar op Foursquare. Ze zijn wel te vinden op Google Maps, met over het algemeen de juiste vermeldingen. Krantenwinkels hebben meestal wel een website, maar zijn amper van de partij op Facebook, Foursquare en Google Maps.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content