Aandeel Samsung daalt na onthulling Galaxy S4

© AFP

Na de voorstelling van de Galaxy S4 maakte het aandeel van Samsung een duik op de beurs van Seoul.

Lees eerst: Is de Samsung Galaxy S4 de ultieme iPhone killer? van onze verslaggever in New York Frederik Tibau

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft in New York zijn nieuwe smartphone gepresenteerd. Met de nieuwe Galaxy S4 hoopt de elektronicaspeler zijn grote concurrent Apple in het hart te treffen: de Amerikaanse markt.

In de Verenigde Staten is de iPhone nog altijd de meest verkochte smartphone. Samsung is wereldwijd inmiddels marktleider en jaagt nu vooral op de Amerikaanse consument.

De presentatie van de nieuwe telefoon was deze keer dan ook niet in Londen, zoals gebruikelijk, maar in New York.

Apple

Aan de vooravond van de voorstelling haalde concurrent Apple in de krant Wall Street Journal nog uit naar het nieuwe toestel en naar het besturingssysteem Android van concurrent Google, waarop de Samsung-smartphones draaien. Marketingtopman Pholl Schiller prees Apple’s iOS-besturingssysteem boven Google’s Android-systeem, dat volgens de topman niet altijd goed zou werken.

Veel analisten spraken de uitlatingen van Schiller tegen, zeggende dat het besturingssysteem de laatste twee jaar veel vooruitgang heeft geboekt en een waardige concurrent is geworden van iOS.

De zeldzame aanval illustreert de toenemende spanning binnen het technologieconcern.

De Samsung Galaxy S4 heeft onder meer een groter scherm en een betere camera dan zijn voorganger. Het nieuwe toestel heeft twee camera’s, zodat gebruikers die een foto maken tegelijkertijd zichzelf kunnen fotograferen.

ScrollenOok nieuw is de mogelijkheid om het schermpje als het ware met de ogen te bedienen: als de eigenaar een video bekijkt en even wegkijkt, pauzeert het beeld automatisch. Daarnaast kunnen gebruikers door websites scrollen door naar het scherm te kijken en een polsbeweging te maken. Het is daarbij niet nodig om het scherm aan te raken.

Samsung wil het toestel eind april in 155 landen lanceren, in samenwerking met 327 mobiele operatoren, liet topman van de mobiele telefonieafdeling SK Shin verstaan.

Beurs

Later dit jaar brengt Samsung nog een nieuwe smartphone op de markt, die draait op het open source besturingssysteem Tizen.

Opvallend was dat het aandeel van Samsung meer dan 2,6 procent daalde in Seoel, de grootste sprong neerwaarts in zes weken tijd. Volgens een analist van KTB Asset Management is dat te wijten aan beleggers die zich in een ‘verkopen-bij-onthulling-van-nieuws’-modus bevinden. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content