Aandeelhouders Proximus lusten geen gifpil

© BELGA

De aandeelhouders van Proximus hebben woensdag tijdens een buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering tegen een verlenging gestemd van de zogenaamde “poison pill” (gifpil). Dat is een mechanisme dat de raad van bestuur kan gebruiken om vijandige overnemers te ontmoedigen.

De gifpil bestond al en de raad van bestuur stelde zijn beleggers voor om ze nog tot 2019 in te schrijven. Voor het eerst stemden de Proximus-aandeelhouders daar niet mee in. Op zich is dat geen probleem, want de huidige regeling loopt nog tot 2017. Volgend jaar kan de kwestie dus opnieuw voorgelegd worden, al zal dan wellicht voorafgaand met een aantal aandeelhouders gepraat moeten worden.

Het gifpil-mechanisme viel uiteen in twee stemmingen. Een besluit om machtiging te geven aan de raad van bestuur om het kapitaal te verhogen in het geval van een openbaar overnamebod, strandde op 74,87 procent voor-stemmen, terwijl de goedkeuringsdrempel op 75 procent ligt. Een stemming over het besluit om de raad van bestuur te machtigen tot inkoop van eigen aandelen in het geval van een dreigend ernstig nadeel voor de vennootschap, draaide uit op 74,97 procent voor-stemmen.

“We weten dat er een bepaalde gevoeligheid over deze kwestie is gegroeid bij bepaalde aandeelhouders, die niet graag geconfronteerd worden met dergelijke methodes van kapitaalverhogingen in geval van een openbaar overnamebod”, zei Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck. Hij had de bui duidelijk al zien hangen, want had zijn antwoord klaarliggen. Volgens De Clerck hadden sommige adviseurs de aandeelhouders aangeraden om tegen het voorstel te stemmen. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content