Aangetekende brief ook via de pc

Wetsontwerp wordt woensdag gestemd.

Het wordt binnenkort mogelijk om via de pc een elektronische brief te versturen. Een wetsontwerp daarover moet wel nog worden gestemd. Dat gebeurt woensdag in de Kamercommissie Infrastructuur. De papieren brief blijft voor alle duidelijkheid bestaan.

De digitale aangetekende brief moet een halve euro kosten, daar waar de papieren versie momenteel 5,19 euro kost. Jaarlijks verzendt De Post in België 34 miljoen aangetekende brieven.

Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) verwacht dat de invoering van de digitale aangetekende brief een jaarlijkse besparing zal opleveren van 80 miljoen euro en dat over vijf jaar de helft van de aangetekende brieven via de computer zullen worden verstuurd.

“Bpost is voorbereid”

Bpost is voorbereid op de komst van de digitale aangetekende brief en zal, van zodra de wet dat toelaat, met een eigen versie op de proppen komen. Dat meldt woordvoerder Piet Van Speybroeck van Bpost.

Er zullen twee versies worden aangeboden: een volledig elektronische en een hybride versie. In dat laatste geval wordt de aangetekende brief op elektronische wijze verstuurd, maar zal de geadresseerde wel een papieren versie van de brief ontvangen.

De woordvoerder kan overigens niet bevestigen dat de digitale brief een halve euro zal kosten. “De prijs zal bepaald worden door de markt. Het is dus nog te vroeg om er een bedrag op te plakken.”

Partner Content