Aantal Belgische app-ontwikkelaars groeit spectaculair

Agoria ziet het aantal app-bedrijven en ontwikkelaars in zijn federatie op een jaar tijd verdubbelen. En die groei kan nog een tijdje aanhouden.

Agoria ziet het aantal app-bedrijven en ontwikkelaars in zijn federatie op een jaar tijd verdubbelen. En die groei kan nog een tijdje aanhouden.

Vandaag telt Agoria 150 app-bedrijven en zo’n duizend ontwikkelaars. De sectorfederatie verwacht dat dit in 2014 nog verder zal toenemen. Waar apps zich tot voor kort vooral op de consument richten, duiken er stilaan meer toepassingen op voor B2B-doeleinden of om de taken van werknemers te vergemakkelijken.

Gisteren schreven we nog hoe er in heel Europa vandaag 1,8 miljoen jobs zijn dankzij de app-economie, een getal dat tegen 2018 kan oplopen tot 4,8 miljoen mensen. “Wij zijn zelf op drie jaar tijd van één naar veertig medewerkers gegroeid”, zegt Tom Vroemans, managing director van Appstrakt. Al nuanceert hij dat het weliswaar niet uitsluitend om ontwikkelaars gaat.

Betere opleidingen nodigHet Antwerpse bedrijf heeft sinds kort ook een vestiging in New York en blijft mensen zoeken. “We zijn zelf nog altijd op zoek naar nieuwe mensen, maar dat is niet altijd even makkelijk. We rekruteren vandaag voornamelijk mensen op basis van algemene ervaring met programmeren, een sterk analytisch vermogen en bovenal zijn wij op zoek naar mensen met een enorm fijne persoonlijkheid om het team te versterken.”

Wel is er vanuit de opleidingen volgens hem nog ruimte voor verbetering. “Mobile development als basiscompetentie is nog niet voldoende aanwezig in de reguliere opleidingen zodat we onze jonge medewerkers steeds zelf nog moeten opleiden.”

Meer smartphones = meer focus op mobielDe groei van de app-sector heeft voor een groot deel te maken met de groei van de smartphone- en tabletmarkt. Volgens Gartner worden er vandaag wereldwijd meer smartphones dan eenvoudige gsm’s verkocht. Agoria verwacht dat die grens dit jaar ook in ons land wordt overschreden.

“Dat zal een keerpunt inluiden voor de ICT-markt,” verduidelijkt Tanguy De Lestré van Agoria App Aliance. “We stellen vast dat steeds meer bedrijven ‘mobile first’ en zogenaamde ‘API-first’-projecten ontwikkelen. Dat wil zeggen dat ze eerst producten ontwikkelen voor tablets en smartphones, pas daarna voor andere schermen.”

Agoria trekt binnen anderhalve week overigens naar het Mobile World Congress waar het deeneemt aan de Belgische stand in Hal 7. Ook Data News zal vanop de belangrijkste telefoonbeurs ter wereld verslag uitbrengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content