Aantal Belgische webshop-domeinen verdubbeld
Ons land kreeg er het afgelopen jaar 306.341 nieuwe domeinnamen bij. Het aantal .be-sites met een webshop is op een jaar tijd verdubbeld.
Het totaal aantal domeinnamen steeg het afgelopen jaar van 1.219.935 tot 1.346.772. dat is een netto groei van 10,40 procent. Niet slecht, maar wel een fractie minder dan de 10,74 procent uit 2011.
“Dat het groeipercentage ongeveer gelijk blijft komt omdat de klantenbasis groter wordt. In vergelijking met andere Europese spelers zitten we in de middenmoot. Zeker als je kijkt naar de penetratie van het .be-domein dan score we heel normaal” zegt Philippe Du Bois, algemeen directeur van DNS.be.
Belgische domeinnamen worden meestal (37,50 procent) bevolkt door een bedrijfssite gevolgd door een commerciële holding page (12,30 procent) of een niet-commerciële holding page (10,90 procent). Niet commerciële sites zijn goed voor 7,28 procent van alle Belgische domeinnamen.
Webshops
Wat opvalt is dat het aandeel van domeinen voor webshops quasi verdubbelt. In 2011 waren deze domeinen nog goed voor 2,15 procent van alle .be-domeinen. Dit jaar stijgt dit naar 4,32 procent. “Dat is een zeer leuke trend waarvan we hopen dat ze in de komende jaren alleen maar zal toenemen” zegt Du Bois.
De rest van de domeinen wordt verdeeld door onder meer pay-per-click, persoonlijke sites (oa blogs), websites die te koop staan en pornografie. Die laatste kent overigens een terugval. Van 1,15 procent naar 0,82 procent.
Van alle .be-domeinnamen wordt 21,70 procent omgeleid naar een ander adres. In 36,4 procent is dat naar een ander .be-domein, in 21,2 procent is dat naar .com.
Belgen baas
De eigenaars van de Belgische domeinnamen zijn in 65,46 procent Belgen. Nederland en Frankrijk volgen met respectievelijk 18,80 procent en 5,62 procent.
“Dat toont aan dat die landen België als een belangrijke handelspartner beschouwen” zegt Du Bois. Zo’n vier procent van alle registraties is in handen van inwoners buiten de Europese Unie. “Maar in praktijk is meer dan de helft van die vier procent in handen van Noren en Amerikanen.”
Recent gingen er in de politiek stemmen op om de procedure voor registraties te verstrengen en Niet-Europeanen de toegang te ontzeggen. Dit om registraties uit malafide landen te voorkomen. Maar volgens Du Bois gaat het in praktijk om 3000-4000 domeinnamen in totaal, een fractie van de 1,34 miljoen Belgische domeinnamen.
Wel zag de organisatie in maart een opvallende stijging van het aantal registraties en dat had een minder goede reden. “We hebben toen een malafide registrar betrapt en nadien uit het systeem gegooid” zegt Du Bois. “Van daaruit werden duizenden domeinnamen geregistreerd. Deze werden gebruik om spam te verzenden, maar zijn intussen ook weer geschrapt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier