Aantal beveiligde websites in één keer verdubbeld

Cloudfare heeft SSL ingeschakeld voor al zijn gebruikers. Dat doet het totale aantal geëncrypteerde websites in één keer verdubbelen.

Cloudfare specialiseert zich in het optimaliseren van webverkeer en geeft na betaalde nu ook gratis accounts gratis SSL-ondersteuning. Dat maakt de bewuste websites, zo’n twee miljoen, meteen een stuk veiliger.

We moeten wel de wauw-factor relativeren. In totaal vier miljoen websites blijft een zeer beperkt aantal op het wereldwijde web. Maar dat Cloudfare daar in zijn eentje de helft aan bijdraagt is wel een verdienste. Vandaag kennen we SSL vooral in de vorm van het slotje in de browserbalk en duikt het vooral op wanneer je online overschrijvingen doet, of inlogt op internetbankieren. Maar ook voor andere websites is zo’n implementatie niet overbodig.

Toch zijn er wat addertjes onder het gras. Zo is SSL voor de sites van gratis accounts enkel beschikbaar op moderne browsers.

De reden daarvoor is omdat het bedrijf ECDSA gebruikt in plaats van beveiliging gebaseerd op RSA, een keuze die de CPU’s van Cloudfare minder zou belasten, maar enkel wordt ondersteund op browsers die doorgaans jonger zijn dan zes jaar. Vooral Internet Explorer op Windows XP en Androids voor Ice Cream Sandwich (4.0) vallen daarbij uit de boot.

De meerderheid van de Belgen blijkt overigens goed mee te zijn. Cloudfare deed uitgebreid onderzoek en stelde vast dat 80 procent van het webverkeer dat het zelf verwerkt afkomstig is van moderne browsers. België doet het zelfs zeer goed hier met een percentage van 96,18, wat hoger is dan in onze buurlanden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content