Aantal bijna-botsingen tussen drones en vliegtuigen explosief gestegen

- © BELGA
Wim Kopinga Freelance journalist

De Amerikaanse luchtvaart toezichthouder FAA waarschuwt voor het gevaar van onverantwoordelijk gebruik van drones. Het aantal bijna-botsingen met vliegtuigen is het afgelopen jaar enorm toegenomen.

In 2014 meldden piloten nog 238 keer dat ze een drone hadden gezien. Op 9 augustus van dit jaar lag dat aantal al op 650. De FAA wil een stevig signaal afgeven dat het gebruik van drones in de buurt van vliegtuigen en helikopters uiterst gevaarlijk en bovendien illegaal is. Op het illegaal gebruik van drones staan stevige boetes en in uiterste gevallen kan er zelfs een gevangenisstraf volgen.

Op 3.000 meter hoog

In juni 2014 zagen piloten van verschillende types vliegtuigen 16 onbemande vliegtuigjes, een maand later steeg dat aantal tot 36. Dit jaar werden er in juni 138 drones gezien op hoogtes tot 10.000 voet (3.100 meter), in juli waren dat er 137.

Bovendien, zo stelt de FAA, heeft de brandweer regelmatig het bluswerk bij natuurbranden moeten staken omdat de blusvliegtuigen niet konden opstijgen vanwege drones boven het vuur.

De FAA werkt nog aan wetgeving voor het commercieel inzetten van drones. Drones moeten altijd in het zicht van de bestuurder zijn en er mag op maximaal 150 meter hoogte worden gevlogen.

In België zou de wetgeving rondom drones dit najaar vorm moeten krijgen. Er zijn al 5 dingen die u moet doen om straks een drone te mogen besturen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content