Aantal gevallen van phishingfraude neemt toe

In het eerste kwartaal van dit jaar waren er al bijna 500 gevallen van fraude met internetbankieren, waarbij 1,27 miljoen euro werd buit gemaakt. Phishing is de meest voorkomende vorm van internetfraude.

Het aantal fraudes met internetbankieren blijft stijgen, zowel in aantallen als in volume. Dat blijkt uit cijfers van Febelfin, de federatie van de financiële sector. De toename is vooral een
gevolg van meer phishingfraude.

In het eerste kwartaal van dit jaar waren er 473 gevallen van fraude met internetbankieren, waarbij 1,27 miljoen euro werd ontvreemd. Over het hele jaar 2012 werd bij 1.003 fraudegevallen bijna 3 miljoen euro buitgemaakt.

Bij phishingfraude sturen de fraudeurs de klanten eerst e-mails, zogezegd in naam van de bank, waarin ze hen vragen een aantal gegevens door te geven. Vervolgens nemen ze vaak telefonisch contact op en geven ze zich uit voor een medewerker van de bank, waarbij ze de code vragen. Daarmee wordt dan geld overgeschreven van de rekening van de klant.

Onder meer KBC, ING, Belfius, Bank van de Post en BNP Paribas Fortis werden al getroffen door phishingfraude. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content