Acer-baas Lanci: “Vista is een teleurstelling”

Acer, één van de grootste pc-fabrikanten ter wereld, beschuldigt Microsoft ervan dat het grote fouten heeft gemaakt bij de lancering van het nieuwe besturingssysteem Windows Vista.

Acer, één van de grootste pc-fabrikanten ter wereld, beschuldigt Microsoft ervan dat het grote fouten heeft gemaakt bij de lancering van het nieuwe besturingssysteem Windows Vista.

Volgens Acer-ceo Gianfranco Lanci is de hele hardware-industrie teleurgesteld in Vista.Lanci deed de uitspraken in een interview met de Duitse versie van The Financial Times. Volgens Lanci heeft een lancering van een nieuwe versie van Windows nog niet eerder zo weinig impact gehad op de verkoop van computers. En Lanci verwacht niet dat dit in de tweede helft van dit jaar zal veranderen.

Lanci is de eerste belangrijke pc-bouwer die openlijk zijn kritiek uit over Microsofts nieuwe besturingssysteem. De uitspraken zijn zeer vervelend voor Microsoft omdat ze de discussie over goede alternatieven voor Vista nieuw leven inblazen. Ze zijn ook een klap in het gezicht van Microsoft omdat Lanci zegt namens de gehele industrie te spreken.

Pc-bouwers en leveranciers hadden verwacht dat de lancering van Vista in januari dit jaar de verkoop van pc-hardware een nieuwe impuls zou geven. Dit is echter niet gebeurd. Lanci denkt niet dat een consument een nieuwe pc koopt om Vista te kunnen gebruiken. Sterker nog, veel consumenten vragen volgens hem aan Acer of het bedrijf Windows XP op een nieuwe computer kan installeren in plaats van Windows Vista.

Volgens Lanci is vooral de stabiliteit van Vista een probleem. Onderzoeksbureau Gartner zegt dat consumenten vinden dat Vista geen belangrijke vernieuwingen heeft voor de thuisgebruiker noch voor de zakelijke gebruiker. “Het besturingssysteem is geen revolutie,” aldus Gartner-onderzoeker Ranjit Atwal. Vista heeft wel een aantal nieuwe functies ten opzichte van zijn voorganger, maar om deze te kunnen gebruiken moet de consument wel een krachtige computer hebben. En voor de meeste consumenten zijn de nieuwe functies niet spannend genoeg om een nieuwe computer voor aan te schaffen.

In samenwerking met CRN.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content