Acer bereidt Chromebook-offensief voor in België

© Acer Chromebook
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Hoewel nog geen sant in ons land, bereidt de Taiwanese pc-fabrikant Acer een Chromebook-offensief voor in België. “De consument moet de voordelen van de Chromebook nog leren kennen”, klinkt het.

Acer heeft dinsdag zijn nieuwe productportfolio voor 2015 voorgesteld in Brussel. Wat de pc-divisie betreft willen de Taiwanezen (die overigens marktleider zijn in de Benelux) focussen op 3 niches: 2 in 1 computers (tablets die ook als laptop kunnen gebruikt worden, denk bv. aan de Surface van Microsoft), toestellen gericht op gamers (de nieuwe ‘Predator’-productlijn komt in het vierde kwartaal naar België) én Chromebooks (laptops die draaien op het vederlichte Chrome OS van Google, en bijna uitsluitend gebruikt kunnen worden wanneer de gebruiker online is).

Met een marktaandeel van maximaal 1 procent zijn de Chromebooks nog een absolute zeldzaamheid in de Belgische markt. “De start was niet geweldig”, geeft product business unit head Bart Janssen van Acer toe, “maar intussen is Google wel meer activiteiten aan het ontplooien in België. Het bedrijf wil het geweer van schouder veranderen.”

Chromebooks bestaan al sinds 2011, maar ze worden pas sinds een tijdje verkocht in ons land. “Het grootste probleem is dat de Belg de voordelen van een Chromebook nog niet kent. In de VS is dat anders, daar zijn de Chromebooks een groot succes. In die mate zelfs dat Microsoft zich genoodzaakt zag om in de tegenaanval te gaan. De prijzen voor notebooks die draaien op Windows zijn de voorbije jaren flink gedaald, ook hier, waar er geen concurrentie was van Chrome.”

Wat de voordelen zijn van een Chromebook ten opzichte van een Windows pc? Het opstarten gaat bijvoorbeeld veel sneller, omdat er nauwelijks sprake is van een besturingssysteem en van software die moet worden opgestart. Voorts is een Chromebook veiliger (de aandacht van de hackers moet nog worden gewekt), én goedkoper. Voor 200 à 300 euro kan je al een exemplaar op de kop tikken.

Het grootste nadeel is dat je een degelijke internetverbinding nodig hebt om te kunnen werken met zo’n notebook. “Maar ook daar wordt iets aan gedaan”, gaat Janssen verder. “Er komen meer en meer Chrome-apps beschikbaar waarmee je ook offline kan werken. In die zin groeien Chrome en Android naar elkaar toe. Een Android-tablet en een laptop die draait op Chrome worden complementair.”

Onderwijs

Acer heeft intussen zes verschillende Chromebook-reeksen ter beschikking, een unicum. Zowel voor consumenten als voor studenten zijn er toestellen van 11, 13 en 15 inch beschikbaar, en daarbinnen zijn er nog aparte configuraties mogelijk (zoals HD of niet, en 2 of 4 gig werkgeheugen).

“Acer was vorig jaar de wereldwijde marktleider in Chromebooks”, klinkt het nog, “en in de Benelux hebben we momenteel een aandeel van 80 procent. Nu is het zaak om ook de Belgische consument voor het product te winnen. Uiteraard kijken we daarbij naar de onderwijssector. We hebben sowieso de interessantste portfolio voor die markt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content