Acer zoekt compromis tussen toetsenbord en touch

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Acer heeft in New York een opvallende kruising voorgesteld tussen laptop, all-in-one pc en tablet. Frappant is dat touchpad en toetsenbord verwisseld zijn van plaats, zodat het scherm net achter het toetsenbord kan worden geplaats.

Acer heeft in New York een opvallende kruising voorgesteld tussen laptop, all-in-one pc en tablet, de Aspire R7. Frappant is dat touchpad en toetsenbord verwisseld zijn van plaats, zodat het scherm net achter het toetsenbord kan worden geplaats. Dat is volgens Acer de beste formule om touch met toetsenbord te verzoenen op zo’n toestel. Het is interessant om te zien hoe klassieke pc-bouwers zoals Acer naar manieren zoeken om touch-functionaliteit, die geassocieerd wordt met het consumeren van content, ook interessant én bruikbaar te maken voor werk-gerelateerde en creatieve doeleinden.

Het laatste experiment van het Taiwanese bedrijf, de Aspire R7, is een opvallende poging in die richting. Dichtgeklapt ziet het toestel er nog uit als een uit de kluiten gewassen laptop (15,6 inch), maar vouw je de R7 open dan merk je dat het ‘zwevende’ scherm steunt op een hefboom (een ‘Ezel’-scharnier) waarmee je het in verschillende standen kan plaatsen.

Zoals een reguliere laptop en in tablet-modus, jazeker, maar je kan het scherm ook net achter het klavier positioneren, zodat je snel en eenvoudig het touch-scherm in combinatie met het toetsenbord kan bedienen, zonder dat de touchpad in de weg zit.

Daartoe heeft Acer touchpad en toetsenbord zelfs van plaats verwisseld, wat van de R7 een wel heel vreemde hybride maakt. “Consumenten accepteren de combinatie touch-toetsenbord steeds nadrukkelijker”, vertelde Acer-ceo J.T. Wang daarover tijdens het persevent. “In het tweede kwartaal hebben we dubbel zoveel Windows 8-toestellen verkocht als in het eerste kwartaal.”

“De globale notebook- en tabletmarkt is dus nog steeds gezond”, opperde de topman, “maar ontwikkelaars van software moeten nog wat meer rekening houden met de dualiteit touch-klavier wanneer ze hun gebruikersinterfaces bouwen. Het tijdperk dat de laptop voor productie en de tablet vooral voor consumptie diende, ligt nu eenmaal achter ons. Vandaag zijn we in een cross-over tijdperk beland. Beiden lopen in elkaar over.”

Acer levert de R7 in twee verschillende configuraties, met een Core i5 1.8GHz processor en met een Core i7 2GHz processor. Het werkgeheugen kan oplopen tot 12 gigabyte. De schermresolutie bedraagt 1920×1080 pixels, op de harddisk kan je tot 1TB stockeren (of tot 256 GB SSD). In Europa wordt het toestel met een startprijs van 999 euro gelanceerd vanaf juni.

Android Acer heeft in New York nog twee andere nieuwigheden voorgesteld, namelijk de Aspire P3, een supersnelle ‘ultrabook convertible’ met afneembaar scherm, én een interessante concurrent voor de Nexus 7, de 7.9 inch Android 4.2-tablet Iconia A1.

Dat laatste toestel moet vanaf eind mei ook in België verkrijgbaar zijn, voor het vriendelijke prijsje van 169 euro (wifi). Opvallende features bij de Iconia A1 zijn het goede LED-scherm met IPS-technologie (1024×786 pixels), de quadcore processor die draait aan een kloksnelheid van 1,2 GHz, en het werkgeheugen van 1 gigabyte.

Aan de achterzijde krijgt het toestel een camera van 5 megapixel mee, de voorzijde moet het doen met een alternatief van 0,3 megapixel. Zet Acer hiermee definitief de aanval in tegen Google en Amazon?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content