Acerta en KBC partners in IT

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Acerta zal gebruik maken van de it-infrastructuur van KBC.

Precies een jaar geleden lekte in Data News uit dat de hr-dienstengroep Acerta voor zijn it-activiteiten de mogelijkheid onderzocht om een samenwerkingsverband op te zetten met de KBC-bank.

Er werd een haalbaarheidsstudie opgemaakt om alle mogelijke scenario’s na te trekken en na te gaan of een samenwerking tussen Acerta en KBC wel zin had. Acerta-cio Jef Meerts wees er toen duidelijk op dat het niet ging om een outsourcingsoefening maar wel een ‘value based partnership’. Na de zomer zou de knoop doorgehakt moeten worden. En dat is toen ook gebeurd, bevestigt Rudi Peeters, de cio van KBC. Er is inmiddels een contract getekend. “Acerta zal gebruik maken van de infrastructuur van KBC en er is een akkoord over de processen en de methodiek. De applicaties zijn niet opgenomen in de overeenkomst.” De zowat 200 it’ers van Acerta blijven wel bij de hr-groep in Leuven werken. Er is geen sprake van outsourcing. KBC heeft in een eerste fase wel een dedicated team voor Acerta voorzien, maar dat is slechts tijdelijk.

“We zitten wel helemaal op schema”, vertelt Rudi Peeters. De samenwerking is niet onlogisch. Acerta en KBC hebben dezelfde aandeelhouders. Jef Meerts, de huidige cio van Acerta, heeft bovendien nog tien jaar bij Kredietbank gewerkt en was destijds nog de baas van gewezen cio Carl-Tilkin Franssens. Nadien verhuisde Meerts naar EDS (HP) als worldwide innovation manager in de finance industry groep. Hij weet dus als geen ander wat businesstransformatie inhoudt. “Je moet daar heel omzichtig mee omgaan en weten wat het bedrijf aan kan, zowel financieel als op het vlak van personeel.”

Jef Meerts wijst erop dat bedrijven steeds meer tot partnerships zullen overgaan. “Hoe groot moet je als bedrijf zijn om je eigen it nog te kunnen beheren? Vooral middelgrote ondernemingen zullen moeten samenwerken.” KBC heeft zowat 4.000 it-medewerkers in huis. “Als de bank een ‘proof of concept’ van toepassingen of diensten achter de rug heeft, dan moeten wij dat niet opnieuw doen,” aldus Jef Meerts. Voor KBC is het de eerste keer dat het samenwerkt met een ander bedrijf. Het heeft wel al langer een eigen third party business.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content